Yüksek irtifa casus balonları: Eski konsept yeni uygulamalar

bencede

New member
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Çin’e ilişkin bir yüksek irtifalı istihbarat balonunun ABD üzerinde uçuş yaptığını ve Amerikan ordusunun balonu takip ettiğini duyurdu.


Çin’in Washington Büyükelçisi’nin Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldığı öğrenildi.


ABD’li yetkililer, “yabancı istihbarat toplamaya karşı koruma” için adımlar attıklarını söylemiş olduler.


Ancak daha az açık olan şey, Çinli casusların bilgi toplamak için niye uydu yerine balon kullanmak istedikleri.



Balon niye düşürülmüyor?



ABD’li bir savunma yetkilisi, bir Çin balonunun ABD üzerinde birinci sefer görülmediğini, lakin bunun evvelkilerden farklı olarak daha yavaş hareket ettiğini ve daha uzun mühlet kaldığını söylemiş oldu.


PBS Newshour’a nazaran ABD ordusu, balonun yerdeki rastgele bir şeye iniş riskini almak istemedikleri için düşürmemeyi seçti.


Pentagon, “Balon tespit edildikten daha sonra ABD hükümeti, hassas ayrıntıların toplanmasını önlemek için derhal harekete geçti” dedi.


Casuslar artık uydu kullanmıyor mu?


Balonları casus platformu olarak kullanmak, Soğuk Savaş’ın birinci günlerine kadar uzanıyor.


Avustralya’daki Griffith Asya Enstitüsü ve eski Avustralya Kraliyet Hava Kuvvetleri subayı Peter Layton, bu biçimdedan beri ABD’nin düşmanlarını izlemek için yüzlercesini kullandığını söylemiş oldu.


Ancak, uzaydan uçuş istihbarat datalarının toplanmasını sağlayan çağdaş uydu teknolojisinin ortaya çıkmasıyla, gözetleme balonlarının kullanması modası geçmişti.


En azından şimdiye kadar.


Layton, “Balon yükleri artık daha yavaşça olabilir ve bu niçinle balonlar daha küçük, daha ucuz ve fırlatılması daha kolay olabilir” dedi.


American Enterprise Institute’ta Hint-Pasifik savunma siyaseti uzmanı Blake Herzinger, yavaş suratlarına karşın balonları tespit etmenin her vakit kolay olmadığını söylemiş oldu.


Herzinger, “Balonları klâsik gözetleme teknolojisi ile tespit etmek güç olabilir ve balonlar, uyduların yapamadığı kimi şeyleri yapabilir.” dedi.


“Balonların bir avantajı da, rüzgardan yaralanmak için bilgisayarlarla yönlendirilebilmeleri ve belirli bir dereceye kadar inip çıkabilmeleridir. Bu, sonlu bir ölçüde yavaş hareket edebilecekleri manasına gelir”



Neyi gözetliyor olabilir?



Layton’a nazaran, kuşkulu Çin balonu muhtemelen ABD irtibat sistemleri ve radarları hakkında bilgi topluyor.


“Bu sistemlerden kimileri, kısa menzilli, atmosfer tarafınca absorbe edilebilen ve görüş açısı fazlaca istikametli olan son derece yüksek frekanslar kullanıyor. bu biçimde özel bir teknik toplama için bir balonun uydudan daha yeterli bir toplama platformu olması mümkün” dedi.


Bir CNN askeri analisti olan emekli ABD Hava Kuvvetleri Albay Cedric Leighton da bu niyetleri yenidenladı.


CNN’den Erin Burnett’e konuşan Leighton, “Sinyal istihbaratını topluyor olabilirler, öteki bir deyişle cep telefonu trafiğimize, radyo trafiğimize bakıyor olabilirler” dedi.


Layton, balon tarafınca toplanan istihbarat bilgilerinin bir uydu teması aracılığıyla gerçek vakitli olarak Çin’e iletilebileceğini söylemiş oldu.


Analistler ayrıyeten Montana ve yakın eyaletlerin ABD’nin kıtalararası balistik füze silolarına ve stratejik bombardıman üslerine mesken sahipliği yaptığını da kaydetti.


ABD’li yetkililer, balonun rastgele bir hassas data toplayamamasını sağlamak için harekete geçtiklerini söylüyor.


Ancak Layton, ABD’nin balonu kendi toprakları ortasında gidermeden düşürebilirse, balonun kendisine ilişkin kimi sırları açığa çıkarabileceğini de kelamlarına ekledi.