Yol kullanıcılarının radyo sinyalleriyle algılanması

celikci

New member
Trafiğimiz değişiyor. Araçların otomasyonu giderek daha fazla ilerliyor. Otomasyonu yüksek araçların şehir trafiğinde güvenli ve verimli bir şekilde yer alabilmesi için birbirleriyle ağ oluşturması gerekiyor. Tek başına ağ oluşturma, sürüş manevralarının koordineli olarak planlanmasına ve trafik sıkışıklığına girmek gibi bir olay durumunda hızlı müdahaleye izin verir. Alman Havacılık ve Uzay Merkezi (DLR), AIM projesinde ve Aşağı Saksonya test sahasında akıllı yol altyapısına sahip otonom araçların ağını şimdiden test ediyor.

Buna ek olarak, DLR İletişim ve Navigasyon Enstitüsü, gelecekteki otonom karayolu trafiği için yeni, güvenilir iletişim ve hassas konumlandırma teknolojileri araştırmaktadır. Bu amaçla araçlar, diğer araçlarla ve trafik ışıkları veya kavşaklar gibi altyapı ile iletişim kurmalarını sağlayan iletişim teknolojileri ile donatılmaktadır. Prensip olarak, bu teknolojiler ayrıca yayalar ve bisikletlilerle ağ oluşturmaya da izin verir. Bu şekilde, trafik durumunun tam bir tespiti sağlanır. Amaç, V2X iletişimidir – araçtan her şeye, araç, trafik alanının tüm unsurlarıyla ağ oluşturmalıdır.


Tüm yol kullanıcılarının güvenli etkileşimi



Geleceğin ağ bağlantılı ve son derece otomatik trafiğinde bile, dijital cihazları olmadan seyahat eden ve bu nedenle akıllı trafik sistemine entegre olmayan katılımcılar olacaktır. Bu yol kullanıcılarının güvenliğini sağlamak için güvenilir bir şekilde tespit edilmeleri gerekir. Halihazırda araçlarda bulunan çevre sensörleri bunun için uygundur. Altyapı tarafındaki kameralar veya radarlar da ağa bağlı olmayan yol kullanıcılarını algılayabilir.

DLR bilim adamları, işbirliği yapmayan yol kullanıcılarının kayıtlarını daha da iyileştirmek istiyor. Radyo iletişimine güvenirler ve statik ve hareketli nesnelerin, verici ile alıcı arasındaki sözde radyo kanalı olan elektromanyetik dalgaların yayılmasını etkileme özelliğini kullanırlar. “Radyo sinyallerindeki bozulmaları ve gecikmeleri değerlendiriyoruz ve böylece yayılma alanındaki insanların ve nesnelerin konumunu ve hızını belirleyebiliyoruz,” diyor kara taşımacılığı grubundaki bilim adamı ve araç iletişiminden sorumlu Dr. Fabian de Ponte Müller. DLR İletişim ve Navigasyon Enstitüsü.

DLR araştırmacıları bu teknolojiye “eFence” adını verdiler. Yol kenarındaki telsiz iletişimi, kritik alanları aydınlatır ve böylece işbirliği yapmayan yol kullanıcılarının tespit edilmesini ve yerlerinin belirlenmesini mümkün kılar. Verilerin değerlendirilmesi, otomatik araçlara V2X radyo aracılığıyla geri iletilir ve potansiyel olarak tehlikeli durumları erken bir aşamada belirlemelerini sağlar.


vizyon ve gerçeklik



Bu yaklaşımı gerçekte test etmek için, DLR bilim adamları kontrollü bir ortamda kapsamlı bir ölçüm kampanyası yürüttüler. Bir geçiş senaryosunu kaydetmek için Oberpfaffenhofen’deki DLR sahasında beş anten kuruldu. Bir antene, yüksek hassasiyetli bir radyo ölçüm sistemi olan bir kanal sireni yardımıyla güç verildi. Gönderilen sinyaller yayıldı ve dört alıcı antende kaydedildi. “Ölçüm verilerinin değerlendirilmesi, araçlar, yayalar ve bisikletçiler gibi işbirliği yapmayan yol kullanıcılarını tespit etmek için radyo sinyallerinin kullanılmasının gerçekten mümkün olduğunu gösteriyor. Yayaları bir metreden daha az bir doğrulukla tespit edebildik.” eFence ölçüm kampanya yöneticisi Martin Schmidhammer diyor. Elde edilen veriler, DLR araştırmacısı Schmidhammer’a bir sonraki adımda farklı yol kullanıcılarını güvenilir bir şekilde tanıyan uygun algoritmalar geliştirme fırsatı sunuyor. Bilim adamları ayrıca trafik durumu tespitini daha da iyileştirmek için yapay zeka yöntemlerini kullanıyor. DLR’nin Aşağı Saksonya test alanında başarıyla kullanmakta olduğu algılama sensörleri, eFence teknolojisi ile desteklenebilir ve geliştirilebilir.