Veriler Chrudim'e daha az para gittiğini gösteriyor ve oradaki sağlık hizmetleri sıkıntı çekiyor

Becayiş

New member
Chrudim Hastanesi önüne park etmek cezadır. Bazı hastalar arabalarını Penny Market'in önünde bırakıyor ve gün boyunca mağaza müşterilerinin itişip kakışabileceği birkaç yer bırakıyor. Tüm bunların bu yıl Chrudim Hastanesi önündeki 87 park yeri ile sekiz milyon kronun üzerinde bir bedelle genişletilmesine yönelik bölgesel yatırımla çözülmesi gerekiyor.

Bölge nereye yatırım yapıyor?

2016 yılı itibarıyla ilçelere göre

Eğitime yatırım

Toplam 2,1 milyar CZK
Chrudim bölgesi %10,7
Svitavy bölgesi %26
Ústí nad Orlicí bölgesi %32
Pardubice bölgesi %30,5

Sağlık yatırımı
Toplam 2,5 milyar CZK
Chrudim bölgesi %4,4
Svitavy bölgesi %32
Ústí nad Orlicí bölgesi 28,7
Pardubice bölgesi %34,9

Bölgede yaşayanların sayısı
Toplam 528 bin
Chrudim bölgesi %20,1
Svitavy bölgesi %19,8
Ústí nad Orlicí bölgesi 26.1
Pardubice bölgesi %34

Kaynak: Bölgenin veri portalı, CZSO

Kesinlikle sürücülere, hastalara ve tıp uzmanlarına yardımcı olacaktır. Öte yandan Chrudim belediye başkanı František Pilný (ANO), diğer dört hastaneye giden ve gidecek olan yüz milyon bölgesel yatırımla karşılaştırıldığında bunun sadece küçük bir şey olduğuna dikkat çekiyor. Ona göre Chrudim hastanesi daha fazlasını hak ediyor. “Ústí nad Orlicí'de bölge, hastanede yeni bir pavyon inşa etti; yeni pavyon şu anda Pardubice'de ve Svitavy'de inşa edilecek. Otoparkımız olacak. Sanırım bu her şeyi anlatıyor” dedi.

Bölgeye yatırım yapmanın adil ve adil olup olmadığı tartışması muhtemelen Pardubice bölgesinde kuruluşundan bu yana hiçbir zaman kamuoyuna açıklanmamıştır. Pardubice Bölgesi'nin yeni veri portalı artık açılmasını mümkün kıldı. Örneğin, yayınlanan verilerden, sağlık ve eğitim gibi kilit sektörlerde, aynı nüfusa sahip olmalarına rağmen Svitava bölgesine Chrudim bölgesine göre önemli ölçüde daha fazla para gittiği sonucu çıkıyor. Veya Orlickoústek'te eğitime Pardubice'den daha fazla para akıyordu. Karayolu yatırımlarına ilişkin veriler henüz mevcut değildir.

Vali, böyle bir karşılaştırmanın demagoji olduğunu söyledi

Vali Martin Netolicky (SOCDEM/3PK) benzer bir tartışma açmak istemiyor. Yatırımları karşılaştırmanın mümkün olmadığına inanıyor. “Bu tamamen demagojidir. Haritaya bakıp az paranın oraya buraya gittiğini söylemek. Örneğin Chrudim'de eğitime neden bu kadar yatırım yapılmıyor? Çünkü o kadar çok ortaokul yok” dedi bütçeden sorumlu vali.

Verilerin yorumlanmasıyla ilgili zorluklar Chrudim hastanesi örneğiyle gösterilebilir. Veri portalına göre Pardubice bölgesi, Chrudim bölgesindeki sağlık sektörüne 2016 yılından bu yana yaklaşık yüz on milyon kron bağışladı. Ancak bu, tüm bölgeye giden miktarın yüzde beşi bile değil. Bunun yarısı Seč ve Chrudim'deki acil servis istasyonlarının inşasına gitti. Bu arada Ústí nad Orlicí ve Pardubice'de neredeyse iki buçuk milyar kron karşılığında yeni pavyonlar inşa edildi.

Gerçek şu ki Chrudim hastanesi, Svitavy'deki hastane gibi 19. yüzyıldan kalma bir kışlada değil, nispeten modern bir binada yer alıyor ve Pardubice'deki hastane gibi çeşitli yıpranmış pavyonlara dağılmış değil. Vali Netolický, “Burası tek bloklu bir hastane, sağlık hizmetlerine erişim, organizasyon ve inşaat açısından en yenisi” dedi.

Ancak bölgenin, hastanenin bir zamanlar söz verdiği Chrudim'deki mütevazı acil servis odasını satın almaya yetecek birkaç on milyon kronu bile bulamadığı da bir gerçek. Chrudim Hastanesi'nin sağlık görevlilerinin kaldığı yatakhane bir kez daha o kadar fakirleşti ki, bu durum utanç verici, ancak ne bölge ne de Pardubický Bölge Hastanesi burayı onaracak parayı bulamadı.

Tam tersine bölge, Ústí nad Orlicí'de de benzer bir sorunu ciddiye alıyor. Pardubice Bölgesi'nin son basın açıklaması, en azından politikacıların Orlickoustecká hastanesinde konaklama imkanının yurt içinde, hatta “küçük apartman birimleri aracılığıyla” sağlanmasının yolunu nasıl çözmek istediklerini anlatıyor.

Muhalefetin bölge temsilcisi ve Chrudim temsilcisi Daniel Lebduška (Korsanlar), yatırım paylaşımının adil olmadığına inanıyor. “Veri portalının uzun zamandır söylediklerimizi ortaya çıkarmasına sevindim. Yatırımlar eşit dağılmıyor, kimin kiminle arkadaş olduğuna göre değil, ihtiyaca göre yatırım yapılmalı” dedi Lebduška.

Bölge, veri portalındaki verilerin henüz tamamlanmadığı konusunda uyarıyor. Bölgesel basın sözcüsü Dominik Barták, “Şu anda veriler hâlâ kontrol ediliyor ve düzenleniyor” dedi.