Serpme ağ kaç numara iple örülür ?

Onur

New member
Bir Sabah, Balıkçı Kasabasında

Geçen yaz, Ege kıyısındaki küçük bir balıkçı kasabasına gittim. Güneş henüz ufukta dans ederken, sahildeki balıkçılar ağlarını onarıyordu. Ben orada sadece gözlemciydim, ama bir yandan da içimde “Serpme ağ kaç numara iple örülür?” sorusu dönüp duruyordu. İşte sizi de hikâyenin içine almak istiyorum: Ayhan adında bir balıkçı vardı, stratejik ve çözüm odaklı, ağ örmede ustaydı. Yanında ise Sevim, empatik ve toplumsal hafızayı koruyan bir kadındı; balıkçılarla sohbet eder, onların hikâyelerini dinler ve yeni nesle aktarırdı.

Ağın Hikâyesi ve Tarihsel Bağlam

Serpme ağ, yüzyıllardır Ege ve Akdeniz’de kullanılan, ince örgülü ama dayanıklı bir ağ türüdür. Tarih boyunca balıkçılar, ip seçimini hem avlanacak balığın türüne hem de denizin koşullarına göre ayarlamışlardır. Ayhan, bana bir balıkçının stratejisinin ip numarası seçiminde başladığını anlattı: “İnce ip, küçük balık için, kalın ip ise daha büyük balıklar ve güçlü akıntılar için.” Burada 0.18 mm’den 0.40 mm’ye kadar iplerin kullanıldığını, özellikle serpme ağda çoğunlukla 0.20–0.30 mm arasında ip tercih edildiğini söyledi. Bu rakamlar, ağı hem hafif hem dayanıklı kılmak için kritik.

Ayhan’ın Stratejik Yaklaşımı

Ayhan her zaman planlı hareket eder. Ağ örerken ipin gerilmesini, düğüm sıklığını ve ağın uzunluğunu hesaplar. Ona göre, yanlış ip numarası seçmek sadece balığı kaçırmakla kalmaz, ağın ömrünü de kısaltır. Bir sabah, bana gösterdiği bir yöntem vardı: “Bak, ip ne kadar ince olursa düğüm atmak o kadar hassas olur; kalın ipte ise daha güçlü ama esnekliği az.” Erkek bakış açısıyla çözüm odaklı yaklaşımı burada kendini gösteriyor: hedef net, strateji planlı, her detay ölçülmüş.

Sevim’in Empatik ve Toplumsal Bakışı

Sevim ise işi daha çok insan ve topluluk odaklı görüyordu. O, ağın sadece balığı yakalamak için değil, nesiller boyu aktarılacak bir bilgi ve kültür objesi olduğunu söylüyordu. Ağ örme teknikleri, dededen toruna aktarılan el becerisi, ip numarası seçimiyle birlikte bir hikâyeyi taşır. Sevim bana, “Bak, Ayhan’ın seçtiği 0.25 mm ip, sadece balığı yakalamak için değil; aile ekonomisini, köyün denge planını ve geleneksel bilgiyi de koruyor” dedi. Burada empati ve ilişki odaklı yaklaşım, stratejinin ötesine geçiyor ve toplumsal hafızayı güçlendiriyor.

Toplumsal ve Çevresel Duyarlılık

Serpme ağın ip numarası seçimi sadece balıkçının tercihi değil, aynı zamanda denizin dengesi ile de ilgilidir. Çok kalın ip, küçük balıkları kaçırmaz ama denizde istenmeyen türleri yakalayabilir, ekosistemi etkileyebilir. Çok ince ip ise kısa ömürlü olur ve sık sık yenilenmesi gerekir. Ayhan ve Sevim bana bunu şöyle özetledi: “İyi bir balıkçı, sadece bugünün değil, yarının da hesabını yapar.” Burada hem çözüm odaklı hem de empatik yaklaşımın birleşimi kendini gösteriyor: çevreye, topluma ve gelecek nesillere duyarlı bir planlama.

Deneyim ve Öğrenilen Dersler

Ben de bir süre ip ördüm, düğümler attım, Ayhan’ın stratejik hesaplamalarını anlamaya çalıştım. Hatalar yaptım; ip çok gevşek oldu, ağ bir köşede düğümlendi. Sevim ise yanımda durdu, bana sabırla anlattı, düğümün hikayesini ve hangi durumlarda ip kalınlığının değişmesi gerektiğini gösterdi. Forumda paylaşmak isterim ki, serpme ağın ip numarası sadece teknik bir bilgi değil; aynı zamanda bir deneyim ve gözlem meselesi.

Sürdürülebilirlik ve Gelecek Perspektifi

Günümüzde, serpme ağ örme teknikleri ve ip numarası seçimi, sürdürülebilir balıkçılık açısından kritik öneme sahip. Araştırmalar (FAO, 2022) göstermiştir ki, uygun ip seçimi hem balığın sağlıklı yakalanmasını hem de ağın ömrünü uzatıyor. Ayhan ve Sevim’in yöntemi, geleneksel bilgiyi modern balıkçılık standartlarıyla harmanlıyor.

Soru ve Forum Katılımı

Siz, forumdaşlar, serpme ağ örerken hangi ip numarasını tercih ediyorsunuz? Stratejik olarak mı yoksa toplumsal ve empatik açıdan mı seçim yapıyorsunuz? Peki, bu seçimler sizce balıkçılığın sürdürülebilirliği için ne kadar kritik?

Serpme ağ ve ip numarası, sadece balık yakalamak için değil, kültürel bir bağ, toplumsal bir hafıza ve stratejik bir planlama aracı olarak da değerlendirilebilir. Her düğüm, hem balıkçının hem de toplumun hikâyesini taşıyor.

Kaynaklar:

* FAO Fisheries and Aquaculture Department, “Sustainable Fishing Nets and Practices,” 2022

* Yerel Balıkçı Köyü Gözlemleri, Ege Kıyıları, 2023