Şehir trafiği için çok yönlü – Haberler

celikci

New member
Haberler 163’ten makale

Yavaşça köşeyi döner ve neredeyse sessizce yukarı süzülür. Bu arabanın dört koltuğu olmasına rağmen ne gaz pedalı ne de direksiyon simidi var. Stuttgart’taki DLR Araç Konseptleri Enstitüsü’ndeki araştırmacılar tarafından tasarlandı ve yarının şehir otomobili için bir konsept. Şehirde hem insanlar hem de mallar farklı sayılarda taşınıyor. DLR ekibi, Berlin’deki trafik araştırmacılarıyla birlikte, diğer şeylerin yanı sıra, kullanıcının bakış açısından bir araca kaç kişinin sığması gerektiğini, elektrikli araçların çekici olabilmesi için hangi menzile sahip olması gerektiğini ve insanların hangi koşullar altında tercih ettikleri araca shuttle çözümünü tercih ederler. Sonuçları, araca yüklenen çeşitli talepleri gösterdi.

“Mal taşımacılığı için A noktasından B noktasına güvenli, hızlı ve konforlu bir şekilde gitmek isteyenlerden farklı bir çözüme ihtiyacımız var. Buna göre modüler düşünmek zorunda kaldık,” diyor DLR proje yöneticisi Marco Münster. Çözüm, kısaca UMV, çok yönlü bir şehir içi aracı olan Kentsel Modüler Araçtır. Bu, elektrikle çalışan, büyük ölçüde otomatikleştirilmiş bir karayolu aracı konsepti ve tüm esnafların gerçek bir becerisidir: Modüler bir gövde tasarımı, farklı araç türlerini tek bir platformda birleştirir. UMV’nin temel versiyonu, hafif alaşımdan yapılmış çerçeve yapısına sahip dört kişiliktir. Gövde, tahrik ve otomasyon seviyesi ilgili ihtiyaçlara göre uyarlanabilir.


Paket arabadan kaykaya



Toplamda DLR araştırmacıları, şehir içi minibüslerden küçük minibüslere kadar dokuz farklı varyasyon tasarladı. Zemin modülünün uzunluğu (3,70 ila 4,10 metre) ve yüksekliği (1,60 ila 2,30 metre) ayarlanabilir. Ön ve arka modüller aynı kalır, ancak gerekirse değiştirilebilir. Araç yapısı değişkendir ve uygulamaya göre uyarlanabilir. Alüminyum ve magnezyum içeren hafif yapı sayesinde gövde tabanı yalnızca 182 kilogramdır. DLR bilim adamı, “Aracın temel fikri, mümkün olduğu kadar çok parça aynı kalarak çok sayıda varyasyonun ucuza üretilebildiği modüler bir sistemdir” diye ekliyor.

Değişken UMV ile, bilim adamları artık sürücülü geleneksel arabalardan tam otonom araçlara kadar geliştirme konseptini araştırabilirler. Örneğin, kargo varyantında, kullanıcı arabayı kendisi sürmeye devam eder. Ancak bilim adamları aynı zamanda otonom varyantları da simüle ediyorlar. Bir senaryoda, bir mobil paket istasyonu, alıcı evdeyken paketlerin teslim edilebilmesi veya alınabilmesi için akşamları 21:00 ile 23:00 saatleri arasında yerleşim alanından bağımsız olarak geçer. Ayrıca Stuttgart merkezli şirket, UMV’nin sözde kaykay versiyonu üzerinde çalışıyor. Farklı değiştirilebilir konteynerlerin yerleştirilebileceği bir alt yapı tasarlanmıştır. “Bunu farklı gövdeleri barındırabilen kamyonlardan zaten biliyorsunuz. İnsanların taşınması için buna benzer bir şey geliştirmek istiyoruz,” diye açıklıyor Münster. Ancak şimdiye kadar kaykay UMV’si yalnızca sanal olarak var oldu.


Bir prototip olarak insan taşıma aracı



Marco Münster ve proje ekibi, ilk prototip olarak UMV Peoplemover 2 + 2’yi hayata geçirdi. Kargo varyantının aksine, bu konsept sadece insanların taşınması için tasarlanmıştır. Bir servis olarak yerel toplu taşımayı desteklemek için tasarlanmıştır. Buna göre aracın içi sade tasarlanmış ve geniş yüzeylerin temizliği kolay. Yolcular elektronik cihazlarını USB arabirimlerinden şarj edebilirler. Şu anda prototipin hala bir model sürüşü var. Gelecekte, 400 voltluk bir voltajda yaklaşık 400 kilometrelik bir menzile ulaşabilmelidir. Akü daha sonra aracın çift katına gizlenecek.


Araç uygulama üzerinden geliyor



Geleneksel arabaların aksine insan taşıma aracı, kullanıcının ön kapısının önüne park etmez, ancak gerekirse bir uygulama aracılığıyla sipariş edilebilir. “Çoğu araba günün yaklaşık yüzde 90’ında oturur ve şehirdeki kıt alanları kapatır. UMV’miz ayrıca sizi park yeri arama zahmetinden de kurtarır,” diye ekliyor Marco Münster. Araştırmacıların amacı, konseptin, örneğin az sayıda veya zayıf ulaşım bağlantılarının olduğu veya yolcuların bir varış noktasına yalnızca dolambaçlı yollardan ulaşabildiği durumlarda destek sağlayabilmesidir. Ek olarak, insan taşıma aracı, banliyö trafiği gibi yoğun yükleri de emebilir. Bu amaçla, araç yerel toplu taşıma araçlarına entegre edilmeli ve metro, S-Bahn, otobüs, bisiklet yolları veya yaya yolları ile birlikte rota seçeneklerini gösterebilmelidir. Araç tavanındaki bir ekran, rota, varış zamanı veya hava durumu verileri gibi çeşitli yolculuk bilgilerini kaydeder. Ayrıca, diğer kişilerin binip indiği olası ara durakları da gösterir. Bilim adamları bu bağlantı ile şehirlerdeki bireysel trafiği azaltmayı ve yolculara varış noktalarına en uygun rotayı sunabilmeyi umuyor.

Kentsel Modüler Araç, DLR projesi Yeni Nesil Arabanın (NGC) bir parçasıdır. İçinde 22 DLR enstitüsünden trafik araştırmacıları, geleceğin karayolu araçları için ortaklaşa teknolojiler ve konseptler geliştiriyorlar. Ayrıca, aktarma organları, enerji yönetimi, araç yapısı, şasi ve araç zekası alanlarında da genel NGC projesinde çalışıyorlar. Ayrıca, ulaşım sistemleri ve demiryolu taşımacılığı araştırma alanlarından meslektaşları ile işbirliği yaparlar. Yeni neslin araçları, alternatif sürüşlerle hareket edecek, yolcular ve yol kullanıcıları için optimize edilmiş güvenlik bileşenleri sağlayacak ve otonom sürüş yapabilecek.

Gövdelerinin tamamı hafiftir ve araçlar tamamen trafik durumuna entegre edilmiştir. Stuttgart’tan gelen ekip, UMV’ye ek olarak banliyö trafiği ve uzun mesafe yolları için bir araç konsepti de tasarladı. Marco Münster ve proje ekibinin insan taşıma aracı için hâlâ planları var: “İnsan taşıma aracı, önümüzdeki birkaç yıl içinde birçok DLR araştırmacısı için sağlam bir geliştirme platformu sunacak. Enstitüler arası ve konular arası projelerde kullanılabilir. İç mekan tasarımı, iklim konseptlerinin geliştirilmesi, aracın sensörler ve bilgisayarlar ile güncellenmesi ve çok daha fazlası örnek olarak verilebilir.”


Yeni nesil arabalar



taşıtlar için mükemmel


Taşıtlar için mükemmel.

Güvenli Hafif Bölgesel Araç (SLRV)



Güvenli Hafif Bölgesel Araç (SLRV), NGC ailesinin en hafif üyesidir. Sadece 400 kilogram toplam ağırlığı ile bir golf arabası kadar ağırdır. Gövdesi, iç halka yapısına sahip hafif bir alüminyum köpük sandviçten oluşur. Uygun maliyetli iki kişilik araç, işe gidip gelenler için idealdir ve yeterli otobüs ve tren bağlantısının olmadığı yerlerde kullanılabilir. Bu konseptle DLR bilim adamları, normal binek otomobiller için seçilmiş güvenlik standartlarını ilk kez bu büyüklükteki bir araca uyguladılar.dış sınıf (L7E). Stuttgart’tan gelen ekip, hafif araçları daha çekici hale getirmek istiyor. DLR uzmanları şu anda aktarma organını (bir yakıt hücresi) test aracına entegre ediyor. SLRV, test çalışması için bir depo dolusu hidrojenle 100 kilometreden fazla yol kat edebilmelidir. Bitmiş test aracıyla, bilim adamları araç bileşenlerini gerçek durumlarda etkileşim içinde test etmek istiyor.


uzun mesafe için



Fotoğraf


Şehirlerarası Araç (IUV).

Özellikle şehirler arası seyahatler için uygundur.




Şehirlerarası Araç olarak adlandırılan yakıt hücreli sürüşe sahiptir ve 1.000 kilometreye kadar menzile sahip olduğu söylenir – şehirden şehire yapılan yolculuklar için mükemmeldir. Alternatif sürüş sayesinde yolda tamamen emisyonsuzdur. Gezici limuzin, bagaj dahil en fazla beş kişiyi ağırlayabilir. SAE 4 otomasyon seviyesine kadar tasarlanmıştır. Bu da otomobilin belirli senaryolarda bağımsız sürüş görevini üstlenebileceği anlamına geliyor. En son gelişme olarak, şimdiye kadar sürüşsüz bir vücut gösterici olarak var olmuştur. DLR Stuttgart’taki bilim adamları, farklı elektriksel fonksiyonların yapıya nasıl entegre edilebileceğini araştırmak için göstericiyi kullanmak istiyor.


Kentsel Modüler Araç (UMV)



Kentsel Modüler Araç ile DLR trafik araştırmacıları yarının şehir otomobilini tamamen yeniden düşündüler. Tüm araç tiplerinin aynı temel modüle dayalı olması özelliğiyle akıllı ve güvenli bir elektrikli araçtır ve UMV’yi son derece değişken hale getirir. Modüler tasarım ayrıca bilim adamlarının farklı teknolojileri ve kavramları tek bir platformda araştırmasına olanak tanır.

Fotoğraf


Kentsel Modüler Aracın Varyantları.

Araç konseptinin dokuz farklı varyasyonundan dördü burada görülebilir.



Yazı Haberler 163’ten geliyor. Abone olursanız DLRdergiyi de evinize ücretsiz teslim alacaksınız. Burada Haberler’in tüm sayılarını bulacaksınız.