Sanayi ve Teknoloji – Haberler

celikci

New member

Derinin uzayda fizyolojik muayenesi – SKIN



İnsan derisinin ağırlıksız koşullar altında daha fazla kuruduğu ve inceldiği önceki gözlemlerden bilinmektedir. Bu, cildin “yaşlanmasının” aşağı yukarı hızlı hareket halinde gerçekleştiğini gösterir. Cildin yaşlanma süreçlerine yönelik araştırmalar ve olası karşı önlemlerin geliştirilmesi, dermatolojik ve kozmetik endüstrisinde bir önceliktir.

Bu bağlamda, Kuzey Ren-Vestfalya’dan katılan endüstriyel konsorsiyum, modern, harici olarak uygulanan ölçüm yöntemlerinin yardımıyla derinin çeşitli değerlerini sistematik olarak kaydetmek istiyor. Bu, derinin değişen ağırlıksızlık koşullarına nasıl uyum sağladığını ve dünyaya döndükten sonra tekrar nasıl uyum sağladığını ayrıntılı olarak karakterize etmeyi mümkün kılacaktır. Konsorsiyum, ciltteki yaşlanma süreçleri hakkında genel sonuçlar çıkarmayı ve böylece etkili karşı önlemler geliştirmeye yönelik yeni yaklaşımlar geliştirmeyi umuyor.

Koordinatör: Dr. M. Massow, ISS Lab Ruhr GmbH
Araştırmacılar: DermaTronnier GmbH, Cesaret + Khazaka elektronik GmbH, Degussa


Dünya ISS için yeni, yenilikçi radyo sistemi: GTS



Global Transmission Services (GTS), Uluslararası Uzay İstasyonu ISS’den radyo sinyallerini iletmek için gelecekteki bir sistemdir. Bir pilot deneyin parçası olarak test ediliyor ve yakında yeni bir hizmet olarak sunulacak. GTS, uzay istasyonundaki ilk ticari deneydir. Yeni sistem, UUİ’de bulunan bir bilgisayar sistemi ve verici yardımıyla çalışıyor. Doğrudan özel bir yer kontrol merkezinden kontrol edilir. Kontrol merkezi, daha sonra verici tarafından uzayda yayınlanan iletilen verileri izler ve işler.

Diğer uydularla karşılaştırıldığında, ISS, ekvatora göre 51.6 derecelik yüksek bir yörünge eğimi ile yaklaşık 400 kilometre gibi çok düşük bir irtifada uçmaktadır. Bu, 70 derece kuzey ve 70 derece güney enlemleri içindeki herhangi bir yere günde beş ila yedi kez radyo ile ulaşılabileceği anlamına gelir. Gelecekte GTS, ticari veri paketlerinin dünyanın herhangi bir yerindeki herhangi bir mobil minyatür alıcıya dağıtılmasını mümkün kılacaktır. Bunlar arasında küresel radyo saati senkronizasyonu, çağrı hizmetleri, motorlu taşıtlar için hırsızlık önleyici cihazlar, çek kartları veya cep telefonları, araba geri arama ve acil durum çağrıları, uzaktan kontrol, konteyner takibi ve filo yönetimi yer alır. Sistem, verileri korumak için özel bir şifreleme tekniği (kriptografik modülasyon) kullanır.

Alıcının küçültülmesi sayesinde gelecekte saatler, cep telefonları, elektronik araç anahtarları ve çipli kartlar gibi daha küçük nesnelerin de kötüye kullanımdan korunması mümkün olacaktır. Deney, hırsızlık durumunda bu veya daha büyük yüksek kaliteli mobil cihazların (konteynerler, kamyon römorkları) konumunun en azından kabaca birkaç yüz metre içinde belirlenip belirlenemeyeceğini test etmektir. Bu, uzay istasyonuna bir dönüş kanalı olan minyatür alıcıdan birkaç 100 mW’lık bir iletim gücü ile mümkün olacaktır.

Vericilerin ilk aktivasyonu ve zaman verilerinin kendi yer istasyonu ile alınması Mart 2002’de gerçekleşti. İlk deney aşaması Aralık 2004’te tamamlandı ve bu süre zarfında ölçülen bilimsel veriler, verici sinyallerinin optimize edilmesi ve kod çözücü algoritmasını doğrudan donanımda çalıştıran tamamen dijital bir alıcı geliştirin.

İkinci deneysel aşama için, tamamen yazılımda üretilen vericilerin modülasyonu, ISS’de meydana gelen sinyal kayıplarını en azından kısmen telafi edecek şekilde ayarlandı. Ek olarak, önceki yedek elektronikler, tek tek bileşenler güncellenerek en son teknolojiye getirilecek ve ISS’de kullanılacaktır. 2005 sonbaharında elektronik aksamın ISS mürettebatı tarafından değiştirilmesinin ardından, sistem yarı ticari faaliyete geçti, işletme şirketi kuruldu ve yer alıcıları daha da küçültüldü. Tam operasyon daha sonra ISS’nin tamamlanmasına paralel olarak başlayabilir.