Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: Tek emelleri Rusya’yı tüketmek ve zayıflatmak

bencede

New member
Lavrov, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) yaptığı konuşmada, Ukrayna’da sekiz yıl boyunca Ukrayna ordusunun ve milliyetçi oluşumların Donbas sakinlerini öldürdüğünü ve öldürmeye devam ettiğini söylemiş oldu.

Donbas’ta yaşayanların Ukrayna anayasası tarafınca teminat altına alınan, ana lisanları Rus lisanını özgürce kullanma hakkı da dahil olmak üzere haklarını savunmaya karar verdiklerini kaydeden Lavrov, memleketler arası yapıların Kiev’i insan hakları alanındaki yükümlülüklerini yerine getirmeye ikna edecek yüreği bulamadığına dikkat çekti.

Lavrov, Ukrayna ordusunun en yüksek komuta takımı ve subaylarının yanı sıra başka devletlerin vatandaşları içinden paralı savaşçıların Ukrayna’daki savaş cürümlerine karıştıklarının tespit edildiğini belirterek, 220 kişilik bu isimlerden hesap sorulacağını vurguladı.

Rusya, kolektif Batı’nın askeri makinesiyle karşı karşıya

Rus ordusunun yalnızca Kiev’in silahlı güçleriyle değil bununla birlikte kolektif Batı’nın askeri makinesiyle de karşı karşıya olduğunu söyleyen Lavrov, Batılı devletlerin maksadını artık gizlemediğini lisana getirdi.

Lavrov, “Amaçları, kayıplara ve yıkıma karşın Rusya’yı tüketmek ve zayıflatmak için çatışmaları mümkün olduğunca uzatmak. bu biçimde bir çizgi, Batılı ülkelerin Ukrayna ihtisözüne direkt müdahil olması manasına geliyor ve onları da buna taraf yapıyor. Kolektif Batı tarafınca bu çatışmanın kasıtlı olarak körüklenmesi de cezasız kalıyor.” diye konuştu.

Buça’da ölenlerin isimlerinin yayımlanması için BM’ye çağrı

Lavrov, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’i Ukrayna makamlarından Buça’da ölenlerin bir listesini yayımlamasını sağlamaya çağırarak, şunları kaydetti:

“Genel Sekreter’in ve saygıdeğer bakanların huzurunda bir kere daha davette bulunuyorum; lütfen Buça kentinde cesetleri gösterilen bireylerin isimlerini yayımlamaları için Ukraynalı yetkililerin sıradan bir adım atmasını sağlayın. Bir aydan fazla bunu istiyorum lakin kimse karşılık vermek istemiyor. Sayın Genel Sekreter, en azından yetkinizi kullanın lütfen.”

Mart sonunda İstanbul’daki Rus ve Ukraynalı müzakerecilerin, Kiev’in önerdiği tahlil parametreleri üzerinde pratik olarak mutabakatlarından birkaç gün daha sonra Buça’da bir trajedi yaşandığını hatırlatan Lavrov, temelsiz biçimde Rusya’nın bu olayda suçlandığını ve Batılıların Rusya’ya karşı yeni yaptırım paketi uyguladığını belirtti.

LAVROV SALONU TERK ETTİ

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, Ukrayna ve batılı müttefiklerini Donbass’ta ‘cezasız’ kaldıkları tarafında suçladıktan daha sonra BM Güvenlik Kurulu toplantısından ayrıldı.

Rus bakan savaş başladığından beri katıldığı milletlerarası toplantıların birçoğundan tartışmalar yaşayarak ve bu türlü salonu terk ederek ayrıldı.

Lavrov’un akabinde kurul toplantısında konuşan İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly, İngiltere’nin Ukrayna’yı sonuna kadar ve gerektiği sürece destekleyeceğini söylemiş oldu.

NATO’DAN REFERANDUM İÇİN KINAMA MESAJI

NATO tarafınca yapılan yazılı açıklamada, Rusya’nın Ukrayna’da yapacağını deklare ettiğı kelamda referandumu kınayarak, “Kısmen Rus ordusu tarafınca denetim edilen Ukrayna bölgelerinde Rusya Federasyonu’na iştirak konusunda kelamda referandum düzenleme planını mümkün olan en kuvvetli biçimde kınıyoruz” denildi.

Ukrayna’dan ayrılarak tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Donetsk ve Luhansk bölgeleri, Rusya’ya bağlanmak için 23 ve 27 Eylül tarihlerinde referandum düzenleme sonucu almasının akabinde reaksiyonlar sürüyor. NATO tarafınca yapılan yazılı açıklamada, “Kısmen Rus ordusu tarafınca denetim edilen Ukrayna bölgelerinde Rusya Federasyonu’na iştirak konusunda kelamda ‘referandum’ düzenleme planını mümkün olan en kuvvetli biçimde kınıyoruz” denildi.