Lanškroun'daki meydana çöp kutuları atıldı. Her şeyi sakladılar, yenmeyen ıstakozları bile

Becayiş

New member
Beyaz su geçirmez tulumlar giydiler, solunum maskeleri ve lastik eldivenler giydiler ve insanların neleri çöpe attığını bulmaya başladılar. Çöpçülerin meydana getirdiği çöplerin neredeyse tamamı ellerinin altına girdi. Çöpleri karıştıran altı araştırmacı hiçbir şeye şaşırmayacak. Çöp kutularının poşetlerinde neredeyse her şeyi gördüler.


Döngüsel Ekonomi Enstitüsü'nden Petr Novotný, “Aile evlerinden çok daha az miktarda biyolojik atık ve atık olarak yiyecek çıkmasını bekliyorduk, ancak bu doğrulanmadı” dedi.


Aile evlerinden oluşan çöp kutularının içindekileri ayıklamak için neredeyse iki saat harcadılar. Çantalarda oyuncak yığınının arasında kıyafetlerin yanı sıra ilaçlar veya yenmemiş ıstakozlar da görünüyordu. İnsanlar bu eti ait olduğu yere karışık atık olarak ayırsa da çöp kutusuna doğru düzgün koymadılar. Tehlikeli atık olarak işlenmesi, bir torbaya konulması, bağlanması ve ancak daha sonra çöp kutusuna atılması gerekiyor.


Çöpteki ıstakozlar insanların hala çok fazla yiyeceği israf ettiğini doğruluyor. “Atıkların içinde hâlâ paketi açılmamış, genellikle son kullanma tarihi geçmiş yiyecekler bulduk. Tam tersine ortalamanın altında PET şişeler vardı, insanlar bunları iyi ayırıyor” dedi Novotný.


Lanškroun, sınıflandırmada ulusal ortalamada yer alıyor. Lanškroun belediye başkan yardımcısı Miloš Smola, “Belirli rezervlerimiz var, ancak o zamandan beri meydanlardayız ve insanlara nasıl doğru sıralama yapacaklarını göstermeye çalışıyoruz” dedi.


Gelecekte şehir, atıkların ayrıştırılmasını insanlar için kolaylaştırmayı planlıyor. Her eve kağıt ve plastik için kendi çöp kutusu verilecek. Böylece herkes evinde mavi ve sarı çöp kutularına bölüştürebilecek, çöp satın alınmayacak ve uzaktaki konteynerlere taşıma zorunluluğu da ortadan kalkacak. Kentin belediye başkanı Radim Vetchý, “Ayırma kolaylığının artacağına ve siyah çöp kutusuna ait olmayan atık miktarının azalacağına söz veriyoruz” dedi.


Belediye meclis üyeleri ayrıca toplu konutlara biyolojik atık kapları yerleştirmek istiyor. Bitki artıklarının çoğu karışık olanın içinde kalır.


Şu anda Lanškroun'daki plastik, kağıt, bitkisel yağlar, metal, elektrikli atıklar ve tekstil gibi olası tüm ürünleri ayıklayabiliyorlar. Her kişi yıllık atık toplama için 840 kron ödüyor. Yine de belediye tahsilat için tutarın yarısını ödüyor. Ancak maliyetleri düşürmek istiyor. Örneğin atıkların daha iyi ayrıştırılması sayesinde toplama kamyonları gelecekte yalnızca iki haftada bir çalışacak. Artık çöp toplayıcıları her hafta Lanškroun sokaklarına gidiyor.