Japon-Alman araştırma işbirliği, bağlantılı ve otonom sürüşü araştırıyor

celikci

New member
İnsan ve araç arasındaki iletişimin yanı sıra ağ bağlantılı ve otonom sürüşün sosyo-ekonomik sonuçları, Japon-Alman araştırma işbirliği CADJapanGermany’nin odak noktasıdır (Cbağlı ve Aotomatik Dnehir). Alman Havacılık ve Uzay Merkezi’nin (DLR) iki enstitüsü bu uluslararası projede yer alıyor ve ulaşım araştırmaları alanındaki uzmanlıklarıyla katkıda bulunuyor. Katılımcı araştırma enstitüleri ve üniversitelerin amacı, teknolojik yenilikleri teşvik etmek ve iki otomotiv ülkesi Japonya ve Almanya için önemli olan bu gelecek konusundaki sosyal diyaloğu desteklemektir.


Hareketler aracılığıyla insan ve araç arasındaki iletişim



Karmaşık trafik durumlarının bile üstesinden gelebilmek için insan ve makine arasındaki iletişimin hızlı ve güvenli bir şekilde çalışması gerekir. İnsan-makine arayüzleri (HMI’ler) olarak adlandırılan arayüzler aracılığıyla otomatikleştirilmiş araçlarla insan etkileşimi bu nedenle “CADJapanGermany: Human Factors” projesinin odak noktasıdır. Ağa bağlı ve otonom aracın yolcular ve diğer yol kullanıcıları ile iletişim kurabilmesinin yardımıyla yenilikçi arayüzler geliştirilecektir. Bir yaklaşım, ışık şeritleri, yanıp sönen ekranlar veya ekranlardaki metinler şeklindeki ışık sinyalleridir. Institute of Transport Systems’dan DLR ekibinin odak noktası da “Motion HMI’lar” aracılığıyla örtük iletişimdir. “Araçların hareketler yoluyla insanlarla nasıl iletişim kurabileceğini araştırıyoruz. DLR uzmanı Dr. Caroline Schiessl, otonom sürüş yapan araba bir kavşağa yaklaştığında, yayaların ve bisikletlilerin geçiş hakkının kendilerinde olduğunu görebilmeleri için bariz bir şekilde yavaşlayabilir” diyor.

Bu tür hareket HMI’larını geliştirmek için, DLR araştırmacılarının öncelikle yol kullanıcıları arasındaki örtülü iletişimin temellerini anlamaları gerekir. Bir sonraki adımda, bu tür arayüzlerin işlevi ve tasarımı için gereklilikleri çıkarırlar, bunları prototip olarak uygularlar ve laboratuvarda test görevlileriyle test ederler. Bu görev için, DLR uzmanları kapsamlı bilgi birikiminden ve benzersiz bir altyapıdan yararlanabilir: Özel araştırma araçları, sürüş simülatörleri ve bir araştırma kavşağı, insan-makine arayüzlerinin etkisinin bulunmasına ve bunların anlaşılırlık, güvenilirlik ve güvenlik açısından değerlendirilmesine yardımcı olur. .


Pazara giden yol: etkileyen faktörler ve sonuçlar



Araştırma ve geliştirmeden, üreticilere, düzenleyici makamlara ve politikaya, müşterilere ve kullanıcılara kadar bağlantılı ve otonom sürüşü sağlamak için çok sayıda çok farklı oyuncunun başarılı bir şekilde birlikte çalışması gerekir. “CADJapanGermany: Etki Değerlendirmesi” alt projesinde, DLR Ulaştırma Araştırmaları Enstitüsü, farklı yayılma yollarını, yani akıllı trafiğin gelecekte yayılabileceği yolları araştırmak için modeller ve bilgisayar simülasyonları kullanıyor. DLR uzmanı Dr. Christine Eisenman, “Ağa bağlı ve otonom sürüşün pazara nasıl ulaşabileceği konusunda iki temel geliştirme yolu görüyoruz: ağırlıklı olarak özel, bireysel olarak kullanılan araçlar veya mobiliteyi bir hizmet olarak sunan paylaşımlı araçlar aracılığıyla” diyor. Difüzyon sorunu, örneğin, ulaşım sisteminin gelecekteki gelişimini olduğu kadar otomobil endüstrisinin yapısını da etkiler. Çünkü paylaşımlı araçlar, genellikle çok bireysel donanıma sahip olan günümüzün özel olarak kullanılan araçlarından çok daha tekdüze olabilir. Otomasyon düzeyi, teknoloji ve mobilite maliyetleri ve arabanın insanların günlük yaşamlarındaki rolü gibi faktörler de difüzyonun birbirini etkileyen diğer önemli yönleridir.


“CADJapanGermany” – proje ve proje ortakları:



Sonuçları ve değerlendirmeleri karşılaştırabilmek için, projenin Alman ve Japon ortakları, yöntemsel ve içerikle ilgili bir fikir alışverişinde bulunuyor. Aynı zamanda, iki ülkenin ilgili ulusal özellikleri hakkında kapsamlı bir anlayış kazanmak istiyorlar. Araştırma işbirliği Federal Eğitim ve Araştırma Bakanlığı (Haberler) tarafından finanse edilmektedir.

Almanya tarafında, “CADJapanGermany: Human Factors” projesindeki DLR ortakları arasında Münih Teknik Üniversitesi, Chemnitz Teknik Üniversitesi, Dresden Teknik Üniversitesi ve Ulm Üniversitesi yer almaktadır; Japon tarafında Tsukuba Üniversitesi, Tokyo Üniversitesi, Kumamoto Üniversitesi, Keio Üniversitesi ve Ulusal İleri Endüstriyel Bilim ve Teknoloji Enstitüsü (AIST).

“CADJapanGermany: Impact Assessment” projesinin ortakları şunlardır: Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule Aachen (RWTH), Karlsruhe Institute of Technology (KIT), otomobil üreticisi BMW ve Japon tarafında Tokyo Üniversitesi, Kagawa Üniversitesi , Doshisha Üniversitesi, Nagoya Üniversitesi, Nanzan Üniversitesi ve Tsukuba Üniversitesi.