Erdoğan’ın resti daha sonrası İsveç’in imdadına ABD’li senatörler yetişti: Biden’a skandal Türkiye daveti

bencede

New member
Türkiye ile İsveç içinde NATO üyelik görüşmeleri devam ederken Rasmus Paludan isimli siyasetçinin Türkiye’nin Stockholm Büyükelçiği önünde Kur’an-ı Kerim yakması ile başlayan kriz dünyanın bir numaralı gündemi olmaya devam ediyor.


Türkiye, kuran yakılmasının yasaklamadığı sürece İsveç’in üyeliğini onaylamayacağını her fırsatta net bir biçimde lisana getirirken ABD’den skandal bir atılım geldi.


CNN International’da yer alan habere bakılırsa, ABD’li 27 senatör, Lider Joe Biden’a İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği onaylanana kadar Türkiye’yeF-16 satışı yapmamasını talep eden bir mektup gönderdi.


İsveç ve Finlandiya’nın üçlü mutabakatın kaidelerini yerine getirdiğini savunan senatörler Türkiye’nin onay vermemesinin Ukrayna savaşının devam ettiği kritik bir periyotta NATO’nun birliğini tehdit ettiğini argüman etti. Kelam konusu mektupta F-16 satışının Türkiye’nin NATO onayından daha sonra değerlendirileceğinin altı çizildi.


Türkiye’nin iki ülkenin üyeliğine onay vermemesi durumunda ise F-16’lar da dahil olmak üzere Türkiye’ye rastgele bir dayanak verilmemesi daveti yapıldı.


İSVEÇ’İN SON UMUDU OLDU!


ABD’li senatörlerin kaleme aldığı mektup İsveç basınında geniş yer buldu. Haberlerde mektubun NATO üyeliği sürecindeİsveç’in elini güçlendireceği yorumlarına yer verildi. Türkiye’nin bir müddetdir bu satış için teşebbüslerde bulunduğunun altını çizen Expressen, ‘Biden idaresi, F16 planının satışı konusunda temkinli bir hal sergiliyor’ yorumunda bulundu.


‘ERDOĞAN EVET DİYENE KADAR SATMAYIN’


‘Erdoğan NATO’ya evet diyene kadar uçak satmayın’ başlığı ile çıkan Aftonbladet haberinde şu sözlere yer verdi;


‘Bu satış son birkaç yıl ortasında en büyük savaş materyali satışlarından biri olacak. Lakin şu anda gerçekleşmeme riski var.’


Dagens Nyheter mektupta imzası olan senatörlerin birebir zamandamokrat hem cumhuriyetçi kanattan bireyler oluştuğunun altını çizdi. Öte yandan Finlandiya ve İsveç’in Başbakanları Sanna Marin ve Ulf Kristersson, Perşembe günü İsveç’in başşehri Stockholm’de bir ortaya geldi.


Görüşmelerinin akabinde ortak basın toplantısı düzenleyen önderler, Türkiye’nin son periyotta İsveç’e yönelik itirazı ve Finlandiya’ya yeşil ışık yakmasına karşın NATO üyeliği sürecini birlikte yürütmeye kararlı olduklarını söylemiş oldu.


İsveç Başbakanı Kristersson da, ülkesinin geçen yıl imzalanan mutabakata bağlı olduğunu ve buna muhalif bir adım atmadığını savundu.


Son yaşanan Kuran yakma hareketlerinin bu mevzuyla ilgisi olmadığını söylemiş oldu ve ekledi:


‘Bu yola birlikte çıktık ve üyelik seyahatini birlikte sürdüreceğiz.’