Dijital Pnömatikte Devrim | Festo Motion Terminal VTEM

Hasan

New member
Pnömatik, doğası gereği kullanıcı-dostu bir teknolojidir. Festo’nun yeni hareket terminali Motion Terminal VTEM, 50’den fazla bağımsız ürünün yerini alabilecek uygulamalarıyla, pnömatik devreleri Endüstri 4.0 çağına taşıyarak, daha basit, çok fonksiyonlu ve esnek hale getiriyor. Bütün bunlar, piezo teknolojisi ve yazılımdaki son gelişmeler sayesinde mümkün oluyor.

On yıl önce akıllı telefonların mobil haberleşme piyasasını tamamen değiştirdikleri gibi Festo Motion Terminal de otomasyon teknolojisini tamamen değiştirerek devrim yaratıyor. Sadece tek parça donanım gerektiren bu yeni fonksiyonel entegrasyon yöntemi, yazılım uygulamaları ile birlikte tüm değer zincirini basitleştiriyor. Sade dış görünüşün ve klasik Festo ürün tasarımının altında en son bilişim teknolojisine dayanan teknik incelik yatıyor.


Gerçek Endüstri 4.0

Hareket uygulamaları yolu ile entegre strok ve basınç sensörleri kullanan piezo teknolojisi, makine parkı ve tesis üreticilerinin önüne yeni bir sayfa açıyor. Festo Motion Terminal’de mekanik, elektronik ve yazılımın birleştirilmesi, pnömatik ürünü gerçek bir Endüstri 4.0 bileşenine dönüştürüyor ve esnek üretimi mümkün kılıyor. Pnömatik fonksiyonlar ve yeni format dönüşümlerinin adaptasyon kontrolü, parametrelerin değiştirilmesiyle sağlanıyor. Kontrol, arıza teşhisi ve kendiliğinden öğrenme görevleri için kullanılan entegre akıllı sensörler ise ilave ürünlere duyulan ihtiyacı ortadan kaldırıyor. Ürün anahtarı, ürün bilgisini hızlıca sağlayan ve izlenebilirliği kolaylaştıran bir dijital harita görevi görüyor. Parametrelendirme, ilave konfigürasyon yazılımı olmaksızın ağ sunucusu yoluyla yapılıyor ve elbette, OPC UA gibi Endüstri 4.0 arayüz standartları da entegre edilebiliyor.


CPX ile çok sayıda farklı kontrol sistemleri ve son kullanıcı özelliklerinin yanı sıra normal dijital ve analog Giriş/Çıkış modüllerini kullanma seçeneğine sahip olursunuz.

Avantajları
• Sık format değişimleri (basınç, hareket süresi, hız)

• İvmelenme ve/veya hız profilleri

• Büyük yüklerin hareketi (bkz: Yumuşak duruş)

• Sürücülere sınırlı erişim (“yerleşik”)

• Yüksek basınç ayarlama ihtiyaçları

• Enerji verimliliği (kısa ve hızlı veya yavaş ve uzun hareketler)

• Sabit döngü süreleri (kendinden ayarlı)

• Ürünler üzerinde hassas ve titreşimi asgariye indiren tasarımlar (yumuşak, kontrollü)

• Yüksek tanı ihtiyaçları (örneğin kaçak)

• Bilgi koruma

Hareket uygulamaları

VTEM ile hareket uygulamaları yoluyla, yön kontrol valf fonksiyonlarının temel modifikasyonundan, enerji tasarruflu harekete ve farklı hareket profillerinin oransal davranışlarına kadar on çeşit fonksiyon kullanılabilecek. Uygulamalar yoluyla yeni fonksiyonların aktivasyonu hızlıca yapılabiliyor, makine geliştiricileri bu sayede başlangıç olarak temel bir makine tipi oluşturup, ardından bunu müşteri ihtiyaçlarına göre farklı fonksiyon ve özelliklerle donatmak için ilgili uygulamaları seçebiliyor. Festo, ayrıca ilave uygulamalar da geliştiriyor. Yeni otomasyon platformu ile sıkıcı kurulum işleri ortadan kalkıyor.

Makina Uygulamalarında Motion Terminal VTEM
Bir valf, bir basınç regülatörü ve bir basınç sensörü, başka bir ifadeyle üç ürün yerine yeni teknolojiyle sadece tek valf gereklidir. Daha yüksek genel ekipman verimliliği şeffaf diyagnostik verileri, bağımsız olarak aşınmayı ve dış etkileri yok eden öz optimizasyonlu algoritmalar, daha yüksek ekipman verimliliği sağlar. Çalışırken veri değiştirme ve bir düğmeye dokunarak prosesleri optimize etme yeteneği, iyileştirmeleri ve özdeş standart ekipmanları olası hale getirir. Bu, hızı kontrol etmek için manuel olarak ayarlanması gereken debi kontrol valflerini kullanan eski sistemlerden geleceğe yönelik gerçekleştirilen çok büyük bir atılımdır.



Yazılım yoluyla fonksiyonlar, atama, kurcalamaya karşı koruma ve know-how korumanın yanı sıra geniş ölçüde basitleştirilmiş bakım avantajına sahiptir. Ayrıca uzun yedek parça ve aşınan parça listeleri de bu teknoloji ile geçmişte kalıyor. Tek yapmanız gereken stoğunuzda hemen monte edilebilen ve parametre veri fonksiyonu valfe Motion Terminal kontrolörü tarafından iletildiği için tekrar ayarlanması gerekmeyen bir ürünü bulundurmak. Bir başka avantajı ise, daha uzun kullanım ömrüne sahip piezo teknolojisidir.

Geleceğin fabrikası için basitleştirme

Festo Motion Terminal VTEM, dijitalizasyon ile pnömatiğin entegrasyonuna dayanır. Bu inanılmaz inovasyon, pnömatiğin dayanıklılık, kolay işletmeye alma ve çalıştırma gibi güçlü yönlerini servopnömatikle ve karmaşık hareket görevleri için elektrik otomasyonunun avantajlarıyla birleştirir. Bu da gelecekte, bu gelişmenin özel pnömatik ve elektrik uygulamalarının yerini alabileceğine işaret eder.