Birleşmiş Milletler Genel Merkezi önünde ‘Ermenistan’ protestosu

bencede

New member
Ermenistan Silahlı Kuvvetlerinin 12-13 Eylül’de Azerbaycan hududunda gerçekleştirdiği provokasyonlara reaksiyon sürüyor. ABD’de yaşayan Azerbaycanlılar, Ermenistan’ın provokasyonlarını protesto etmek maksadıyla New York kentindeki Birleşmiş Milletler genel merkezi önünde hareket düzenledi. Azerbaycan ve Türkiye bayrakları taşıyan Azerbaycanlılar, Karabağ’da yaşananlara dair açtıkları pankartlarla BM’nin Ermenistan’a karşı sert tedbirler almasını istedi. Ermenistan’ın saldırgan siyasetine reaksiyon gösteren Azerbaycanlılar, Erivan idaresinin kalıcı barış için masaya oturmasını talep etti.




“Ermenistan’dan barış mutabakatı imzalamasını talep ediyoruz”

Eyleme katılan Azerbaycanlı Munevver Vahabova, “Biliyorsunuz bu biçimde bir komşuyla yaşamak mecburiyetindeyiz. yıllardır Azerbaycan topraklarını esaret altında tuttular. Lakin Azerbaycan 30 yıl barışı bekledi, olmadı. Minsk kümesini biliyorsunuz hiç bir yararı olmadı Azerbaycan’a. Eninde sonunda Azerbaycan kalktı ayağa ve 44 gün süren gayrette topraklarının bir kısmını geri alabildi. Artık Ermenistan biliyorsunuz muahede (Rusya-Ermenistan-Azerbaycan içinde) imzalandıktan daha sonra bir daha de topraklarımızı elinde tutmaya çalışıyor, topraklarımızdan çıkmıyorlar. Barışa bir adım bile atmıyorlar. Buna bakılırsa de Azerbaycan artık artık barışı denemeli, topraklarının özgür olmasını talep ediyor. Biz de burada barışın tarafındayız. Artık Azerbaycan şehit vermesin. hiç bir meskene şehit cenazesi gelmesin. Beşerler artık Ermenistan’ı da bu barışa davet ediyorlar” tabirlerini kullandı. Vahabova, Ermenistan’ın barışa yanaşmadığını, tersine uyuşmazlığı daha da ileriye taşıdığını belirtti.



Erivan idaresine sesleyen Vahabova, “Ermenistan’dan barış mutabakatı imzalamasını talep ediyoruz. Artık topraklarımız özgür olsun. Savaş istemiyoruz. Azerbaycan her zamanki üzere barış taraftarıdır. Biz de Azerbaycan’ı destekliyoruz ve bugün burada barış talep ediyoruz” diye konuştu.


“Türkiye’nin manevi takviyesi olmasaydı tahminen biz bu savaşta galip gelemezdik”

Vahabova, “Biz her vakit büyük kardeşimiz Türkiye’yi seviyoruz. Onların takviyesine her vakit muhtaçlığımız var. Direkt da Türkiye’nin manevi takviyesi olmasaydı tahminen biz bu savaşta galip gelemezdik. Zira her vakit bu iki kardeş, iki devlet bir millet her vakit bir yerde buluşuyor. Burada gerimizde görüyorsunuz Pakistanlılar da burada. Onlar da bizim tarafımızda. Onlar Türkiye’nin, Pakistan’ın ve Azerbaycan’ın kardeş olduğunu bize söylemiş olduler. Bizimle birlikte Azerbaycan’ın tarafınca durduklarını, barışın tarafında durduklarını söylüyorlar ve Ermenistan’ın durmasını ve barış mutabakatını imzalamasını istiyorlar bizimle birlikte. Türkiye’ye büyük hürmetimiz var ve Türk kardeşlerimizin her vakit yanında olmaktan biz gurur duyuyoruz. Bugün de elimizde Türk ve Azerbaycan bayrağıyla bu kardeşliğimizi gösteriyoruz” tabirlerini kullandı.



“30 yıl evvel onların aldıkları toprakları biz artık geri aldık, bu durumla barışamıyorlar”

Azerbaycanlı Mehriban Hakimova ise, “Biz topraklarımızın büyük bir kısmını geri aldık. Lakin onlar bunu kabul etmek istemiyorlar. O yüzde daima savaşı devam ettiriyorlar. Biz savaşın durdurulmasını istiyoruz, çocuklarımızın ölmesini istemiyoruz. Bunun için burada bunu talep ediyoruz. Savaşın durdurulmasını istiyoruz, çocuklarımızın ölmesini istemiyoruz. Geriye kalan topraklarımızı istiyoruz” dedi. Hakimova, “Onlar yıllar evvel de bu toprakları bizden aldılar biliyorsunuz Zengezur vs. hiç bir vakit onları geri alamadık. Biz toprakları geri aldık, 30 yıl evvel onların aldıkları toprakları biz artık geri aldık, bu durumla barışamıyorlar. O yüzden bunu devam ettiriyorlar. Lakin biz topraklarımızı geri vermeyeceğiz. Biz sonuna kadar devam edeceğiz. Askerlerimiz orada, biz burada devam ettireceğiz. Bizim topraklarımızdan çıkmaları için her şeyi yapacağız. Bizim topraklarımızdan çıksınlar ve çocuklarımızı öldürmesinler” diye konuştu.