ABD’nin İran’a karşı dijital ve teknoloji yaptırımlarını esnetme sonucu: Starlink uydusunu aktive edecekler

bencede

New member
İran’da Mahsa Emini’nin 16 Eylül’de gözaltına alındıktan daha sonra ömrünü kaybetmesinin akabinde başlayan şovlar devam ederken, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, dün ABD Maliye Bakanlığı’nın ‘İran’da internet erişimini kolaylaştıracağını belirttikleri’ Genel Lisans D-2 yayınladığını duyurdu. Blinken açıklamasında “İran halkı için İnternet özgürlüğünü ve hür bilgi akışını geliştirmek için bugün harekete geçtik ve onlara dijital bağlantıya daha fazla erişim sağlamak için bir Genel Lisans verdik” sözlerini kullandı.

ABD Maliye Bakanlığı dün itibariyle yayınladığı genel lisans açıklamasında teknoloji şirketlerinin dijital hizmet sağlamasını yetkilendirmiş olduklarını belirtti. Açıklamada “Güncellenen kılavuz, teknoloji şirketlerine İran halkına daha fazla inançlı, dış platform ve hizmet seçeneği sunma yetkisi verecek” denildi.

GENEL LİSANS D-2 NE MANAYA GELİYOR?

Yayınlanan Genel Lisans D-2, birçok yabancı şirketin İran’da faaliyetini yasaklayan geniş ABD yaptırımlarının esnetildiği manasına geliyor. bu biçimdelikle ABD şirketleri İran’a sağlayabileceği dijital hizmetlerini arttırabilecek. ABD, 2014 yılında internet üzerinden fiyatsız irtibata müsaade verecek yazılım ve hizmetlerin İran’a ihracatına müsaade veren Genel Lisans D-1 isimli bir lisans yayınlamıştı. Genel Lisans D-2, yaptırımların daha da genişletilmiş versiyonu olarak belirtildi.


SpaceX CEO’su Elon Musk, Cuma günü Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in yeni lisansla ilgili açıklamasına sahibi olduğu Starlink şirketinin ‘uydu geniş bant internet hizmetine’ atıfta bulunan “Starlink’i Aktifleştirme” yorumuyla karşılık verdi.