2020 Yılında Üretim Endüstrisinde Göreceğimiz 5 Dijital Trend

Hasan

New member
Yılın son çeyreğinin gelmesi ile birlikte artık firmalar 2020 yılı hedeflerini ve tahminleri oluşturmaya başladılar. 2020 yılında da şüphesiz dijitalleşme tüm hızı ile devam ederken, etkisini hemen hemen her alanda daha yoğun göstermeye devam edecek. Peki 2020 yılında üretim endüstrisi için trendler ne yönde olacak gelin birlikte bakalım.

1-IoT Nesnelerin İnterneti Büyümeye Devam Edecek
Bugün üreticilerin temel hedefleri maliyet azaltma, verimlilik arttırma, daha emniyetli üretim, standartlara uyumluluk ve inovasyon olarak sıralayabiliriz. İşte üreticilerin bu hedeflerine ulaşmasında IoT yani Nesnelerin İnterneti giderek daha iyi çözümler sunuyor. Endüstriyel ethernetin yaygınlaşması, sensör maliyetlerinde ciddi düşüş ve bulut teknolojilerinin endüstride yaygınlaşması IoT uygulamalarının entegrasyonunu kolaylaştırıyor. IoT’nin gerçek önemi işletmelere gerçek zamanlı veri sağlayarak stratejilerini oluşturmalarına olanak sağlaması gibi duruyor.


2-Kestirimci Bakım Uygulamaları Yaygınlaşacak
Kritik ekipmandaki bozulma onarım, arıza süresi ve verimlilik kaybı açısından üreticilere maliyetlidir. Bazen üretimde bir plansız duruş işletmeler için beklenilmeyen maliyetlere yol açabilir. Bu nedenle, tüm ekipmanların en iyi şekilde çalışmasını sağlarken, arızaya henüz ortaya çıkmadan müdahale edebilmek tesisler için büyük önem taşıyor. Yönetim danışmanlığı firması McKinsey’e göre, Kestirimci Bakım uygulamaları sayesinde, tesisler bakım maliyetlerinde %20, plansız duruşlarda %50’ye varan oranda azalma yaşayabilir.

Kestirimci bakım programları, herhangi bir sayıda performans ölçümü kullanarak ekipmanı izler. Veri toplama sürecini IoT teknolojisini kullanarak otomatikleştirerek, üreticiler sistemlerin nasıl çalıştığını ve ne zaman başarısız olacaklarını daha iyi anlayabilirler. Bakımın ne zaman yapılması gerektiğini tahmin edebilme yeteneği, üreticilere oldukça değerli olan zaman, para ve kaynak kazandırır.

3-Tedarik Zincirleri Rekabet Baskısı ile Dijitalleşecek
Bugün rekabet, müşterilerinize rakiplerinizden daha fazla değer sunmakla doğrudan ilgili bir oldu. Fiyatlandırma son derece önemli olmakla birlikte, üreticiler, tedarik zinciri yönetimini basitleştiren yeni teknolojiden yararlanarak fiyat rekabetinden uzaklaşmaya devam edecek ve bu da birçok rekabet avantajı sağlayacaktır. Bu avantajlar, işinizi daha verimli bir şekilde yürütebilmek, envanter üzerinde daha fazla görünürlük ve kontrol, operasyonel maliyetlerin azaltılması ve müşteri memnuniyetinin ve elde tutmanın iyileştirilmesidir.

Bugünün tedarik zinciri teknolojisi çözümleri, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli alanlarda üretim gereksinimlerini karşılıyor.

Üretim Optimizasyonu
Lojistik Optimizasyonu
Satış ve Operasyon Planlama
Ürün Yaşam Döngüsü Yönetimi
İş zekası
Ağ ve Envanter Optimizasyonu
RFID
4-Arttırılmış Gerçeklik Uygulamaları İnsan ve Makine Etkileşimini Arttıracak
Artırılmış gerçeklik (AR) ve sanal gerçeklik (VR) gibi yardımcı teknolojiler, imalatçıları olumlu yönde etkileyen insan ve makine arasında karşılıklı yararlı ortaklıklar oluşturmaya devam edecektir.

Bilgisayar destekli tasarımlarla kusursuz bir şekilde etkileşime giren VR yazılımı nedeniyle, ürün geliştiricileri, modelleme ve üretim işlemlerine geçmeden önce, ürün tasarım aşamasında ürünlere hızlı bir şekilde değişiklik ve ekleme yapmak için VR kullanabilirler. AR ve VR ayrıca, denetim süresini azaltabilir ve çalışanların görüş hattını iyileştirmenin yanı sıra, işleri daha hızlı tamamlamalarına olanak tanıyan hataları saptamaya yardımcı olabilir.


Örneğin, elektronik gözlükler veya gözlükler gibi AR aygıtları kullanılarak, bilgisayar tarafından oluşturulan grafikler, bir işin gerçekleştirilmesi konusunda gerçek zamanlı yardım sağlayan bir çalışanın görüş alanına yerleştirilebilir. AR teknolojisi ayrıca eğitim için kameralar ve sensörler ile birlikte kullanılabilir. Çalışanlara, bir görevi nasıl yerine getirebilecekleri ve veri beslemesini hataları düzeltmek için kullanmaları gösterilebilir; bu da vasıfsız çalışanları yüksek değerli işler için hızlı ve etkili bir şekilde eğitmeyi mümkün kılar.

5-3D Yazıcı Teknolojileri Üretimi Daha Hızlı ve Daha Ucuz Hale Getiriyor
Üreticiler, 3B baskının bir sonucu olarak daha hızlı, daha ucuz üretimden faydalanacaklar. Ürün tasarımcılarının ürünlerini test etmeleri ve sorun gidermeleri için oldukça düşük maliyetli bir yöntem olan hızlı prototiplemeyi mümkün kılıyor. Ek olarak, üreticilerin bunları üretmek ve depolamak yerine talep üzerine ürün üretmelerini sağlanıyor. Üreticiler için pahalı ve zaman alıcı takım süreci hali hazırda 3D baskıyla dönüştürülüyor. Tarihsel olarak, ağır ekipmanların seri üretiminde kullanılan kalıpların ve demirbaşların üretimi aylar sürüyordu, çok pahalıydı ve Dünya’da belli ülkelerde mümkündü. 3D baskı bütün bunları ortadan kaldırarak, işletmelere büyük kolaylık sağlıyor.