Yakında vizyona girecek Lažáky filmi fiyaskoyla sonuçlanabilir, onu bitirecek para yok

Becayiş

New member
Başlangıçta Bastards'ın yönetmeni bunun kendisinin en büyük projesi olacağını ve “utanmayı hiç istemediğini” açıklamıştı.


“Lager'lar tamamen farklı bir hikaye. Bu yüzden onlara tüm sorumluluk ve ciddiyetle yaklaşıyorum,” diye söz verdi sektörde pek iyi bir üne sahip olmayan yönetmen Magnusek, iki yıl önce çekimlerin ilk ve şu ana kadarki son gününde.


Magnusk'un Ležáky filmi o zamandan beri sıfırda. Ležáky Anıtı başkanı Kamila Chvojková, film yapımcılarının Ležáky'de bir şeyler hazırlayıp hazırlamadıkları sorulduğunda, “Şimdiye kadar kimse bizimle iletişime geçmedi” diye yanıtladı.


Anma töreninden izin



Geçen baharda hedeflerinde olması gereken yer, Nazilerin yaktığı Ležáky yerleşim yerinin anısına adanan kutsal alandı. Švand'ın değirmeninin ve orijinal temellerin üzerindeki diğer dört evin arka planları, tıpkı 24 Haziran 1942'deki gibi alevler içinde kalacaktı. Yapım ekibinin bunu yapmak için yalnızca koruma uzmanlarından değil, aynı zamanda Ležáky'nin kutsal alanını yöneten Lidice anıtının yönetiminden de izni vardı.


Yaratıcılar, yeni filmde yüzde yüz gerçek olaylara dayanmak istediklerinin sözünü veriyorlar. Filmi en büyük projesi ve “sanatsal çabalarının zirvesi” olarak gören Tomáš Magnusek, belgeselci Miloš Pilař'ı işbirliği yapmaya davet etti. 2010 yılında çektiği Ležáky 42 belgesel dramasında geniş deneyime sahiptir.


“Senaryo yaklaşık 120 sayfa uzunluğunda, bu da iki saatlik bir uzun metrajlı film anlamına geliyor. Zaten hazırım. Finansman sorundur. En azından başlangıçta ihtiyacımız olan miktar 15 ila 20 milyon arasında bir yerde. Yapım ekibini yönetmen Magnusko ve aktör Miroslav Novotny ile birlikte oluşturan senarist Miloš Pilař, mümkün olan her yerde sponsor arıyoruz” dedi.


Yaratıcılar, filmin toplam maliyetinin 50 milyon krona ulaşacağından bahsetmişti.


Yönetmen Magnusek “Ulusal Tiyatro gibi film için seçim yaptığını” açıklasa da, halihazırda kendi web sitesi bulunan yeni filmin henüz pek fazla destekçisi yok. Yapımcıların filmin son jeneriğine dahil etmeye söz verdikleri bağışçılardan gelen şeffaf bir hesapta yalnızca 10,5 bin kronları var. Ve sadece üç tane var. Tomáš Magnusek kısaca “Kolay değil” diye yanıt verdi.


Bölge yarım milyon verdi, süre sonbaharda dolacak



Kamu kurumları arasında Pardubice bölgesi ve Ležák çevresindeki belediyeler şu ana kadar en cömert olanlar oldu. Pardubice bölgesi çekimlere yarım milyon katkıda bulunurken, Hlinsko şehri de 150.000 kron ekledi.


“Jihlava'daki Kronospan şirketi, yerleşim yerinin inşası için bir kamyon dolusu OSB levhası bağışladı ve çevredeki köyler de Ležák filminin inşası için gerekli olan odunu bağışladı. Setlerin kendisinden yapılması için iki yıldır muşamba altında bekliyordu.” Pilař utancını gizlemiyor.


Aynı zamanda film yapımcılarının fazla vakti yok. Martin Dejdar, Ladislav Ondřej, Peter Pecha, Marie Ludvíková veya Miroslav Novotný'nin rol alacağı filmin çekimleri yıl sonuna kadar başlamazsa bölgeden vaat edilen para da ortadan kalkacak.


Pardubice Bölgesi sözcüsü Dominik Barták mali destekle ilgili olarak, “Miktar Mayıs 2022'de sağlandı. Bu yılın Mart ayında, sübvansiyonun faturalanması ve kullanılması için son tarih bu yılın Kasım ayı sonuna kadar uzatıldı” dedi.


Magnusek, iki yıl önce verdiği bir röportajda, filmin ücretinin bir kısmını, son bölümü geçen baharda vizyona giren Bastardi film serisinin gelirlerinden ödemeyi planladığını açıklamıştı. “Sonbahara kadar ikna edici bir mali miktar elde edemezsek, muhtemelen filmin kararlarını biz vermek zorunda kalacağız. Fonlar hâlâ kıt. Devlet Sinematografi Fonu bize tek bir taç bile vermedi” diye ekledi Pilař.


Film yapımcılarının uğraşması gereken tek bütçe sınırı bu değil. Şubat ayında Ležáky'deki ilk filmi birlikte çektikleri aktör Karel Hábl'ın ölümünden de etkilendiler. “Bay Háble ve ben görüntülerin bir kısmını kaçırdık. Alternatif bir çözüm bulmuş olabiliriz. Umarım bunu başarılı bir sona ulaştırırız”, diye düşünüyor Pilař hâlâ.