Svojanov 800. yılını kutladı: Sokolník neredeyse boynunu kaybediyordu, insanlar tropiklere aldırış etmiyordu

Becayiş

New member
İki gün süren şenliklerde hafta sonu Svojanov Kalesi'ne giden herkes Orta Çağ'ın atmosferini soludu. İlgilenenler, yırtıcı kuşlarla birlikte kraliyet şahinini, bir dönem defilesini görebilir ve celladın ellerini ve işkence aletlerini “koklayabilir”. Çanta yapımcıları, demirciler, oymacılar, zırhçılar, çömlekçiler, yara yapımcıları ve daha pek çok kişi hünerlerini sergiledi.

İlk gün 700'den fazla ziyaretçinin izlediği, Letohrad topluluğu Honorata'nın gerçekleştirdiği kraliyet partisi, savaşçıların, zarif dansçıların ve davulcuların ritmik seslerinin ardından geldi. Pazar günü Pardubice Bölgesi'nin en çok ziyaret edilen anıtında da benzer rakamlar bildirildi.

Ruhlarını kurtarmak isteyenler Cermen Şövalyeleri Tarikatı'nın hizmetine katılabiliyordu ve açlık gibi daha sıradan kaygıları olanlar ortaçağ yemekleriyle sürgüne gönderiliyordu.

Sadece hükümdarın onuruna düzenlenen turnuvalarda değil, tur kutlamalarında da dramatik anlar yaşandı. Daha kısa bir kafa, Cumartesi günü kuşlardan birini ormanda kovalayan kraliyet şahini olabilirdi. Kısa bir süre serbest kaldıktan sonra yuva yapan kerkenezler tarafından kaleden kovuldu.

“Kralın en sevdiği raroh'u serbest bıraktığımız anda, kerkenezler eşekarısı sürüsü gibi onun üzerine hücum edip onu kovaladılar. Sonunda, çanların yardımıyla onu bulmayı başardım ve Pazar günü hem benim hem de hükümdarımızın büyük sevinciyle onu kralın şahin avlama sarayına geri götürmeyi başardım.” altın kartalı gösterdi.

Tropikal sıcaklıklara rağmen ziyaretçilerin yüzlerinden memnuniyet okunuyordu. “Ekteki programda ortaçağ kıyafet ve ayakkabı örnekleri ilgimi çekti. Neyden ve hangi araçların yardımıyla yapıldı? Ayrıca dönem gelenekleri ve el sanatları üzerine zengin programı da çok beğendim. Özellikle Orta Çağ hayranları için görülecek çok şey vardı” dedi Letovice'den gelen ziyaretçi Ludmila Hejtmánková.

Anıt kalenin yeni hanımı tarafından devralındı

“Kale modern çağda bu kadar kapsamlı bir programı hatırlamıyor. Elbette kalede iki günlük etkinlikler düzenleniyor, ancak program içeriği, diyelim ki, normal programın üç katı kadar” dedi. Kaleyi, kalede on yedi yıl hizmet verdikten sonra halefi Pavla Štusáková Martínková'ya devretti. Svojanov'a, bugüne kadar depo yöneticisi olarak çalıştığı Lysice'deki kaleden geldi.

İşinde önceki kale muhafızının çalışmalarını sorunsuz bir şekilde takip etmek istiyor. “Bu kesinlikle benim için büyük bir zorluk. Onun adına çok mutluyum. Son zamanlarda hayatımda bazı büyük değişiklikler oldu ve bu da onlardan biri, o yüzden bunu sabırsızlıkla bekliyorum. Bay Kastelán'ın şimdiye kadar mükemmel bir şekilde ustalaştığı ve uyguladığı şeyi bozmamak büyük bir kararlılıktır. Sanırım benim için en büyük korku bu. Bu nedenle Bay Castellan'ın kale için yaptıklarına devam etmek istiyorum. Evin yaşamasını isterim ki steril bir kutuya dönüşmesin,” diye ekledi yeni kale muhafızı.

Miloš Dempír bir adım daha ileri gidiyor. Yok olmaktan kurtardığı bir kaleyi satın aldığı Poláky'de hayalini gerçekleştiriyor. Anıtı onarırken yavaş yavaş turistlere açıyor.

Svojanov Kalesi, 1224 yılı civarında kraliyet çeyiz koltuğu olarak kuruldu. Boritovlu kraliyet burgrave Svojslav, kalenin kurucusu olarak kabul edilir. Yüzyıllar boyunca kalenin biçimi ve kapsamı birkaç kez değişti. Bununla birlikte, özellikle sivri uçlu kule, iç kalenin duvarları ve sarayın mahzenleri gibi erken Gotik mimarinin unsurlarını korumuştur.

15. yüzyılda Boskovice'nin lordları, zırhçıların eviyle birlikte dış sur surlarını inşa ettiler, bunu Rönesans yeniden inşası ve 19. yüzyılda İmparatorluk yeniden inşası izledi. 1910 yılında kale, son yıllarda tam bir restorasyon gerçekleştiren Polička kasabası tarafından satın alındı.

Haritalar © SHOCart ve OpenStreetMap'e katkıda bulunanlar tarafından sağlanmıştır. SHOCart, turist ve bisiklet haritaları ve atlaslarının geleneksel bir yayıncısıdır. Daha fazla www.shocart.cz