Pardubice bölgesindeki okulların müdürlerinin çoğunluğu bu yıl koltuklarını savunacak

Becayiş

New member
Bu yıl sınavlara girmek zorunda olanlar sadece lise öğrencileri değil. Binlerce öğrenci son sınıflarında lise diplomasıyla eğitimlerini tamamlarken, Pardubice Bölgesi'ndeki 34 okul müdürü de altı yıllık müdürlük görevlerine son verecek. Bölgenin yıllar önce getirdiği kurala göre, valiliğin kurduğu tüm katkı sağlayan kuruluşların yöneticilerinin, altı yıl sonra, seçime başvuran diğer adaylarla birlikte bir seçmeden geçmesi gerekiyor.

“Yöneticinin altı yıllık görev süresini otomatik olarak uzatma yoluyla değil, iflas davası temelinde yeniliyoruz. Görevlerine devam etmekte haklı olduğuna inandığım yöneticilerin var olduğunu gizlemiyorum. Ancak, bazı müdürlerimizin emekli olması nedeniyle değişimin fayda sağlayacağı veya bunun doğal bir parçası olduğu okullar da var” dedi bölgesel eğitim meclis üyesi Josef Kozel.

Kaç yöneticinin görevlerini savunmaya karar vereceği henüz belli değil. Ancak kesin olan şu ki, en çok yönetim kurulu başkanının değişebileceği en büyük dalga bu.

Dolayısıyla bu yıl iflas komisyonunu benzeri görülmemiş bir çalışma bekliyor. 34 okul veya danışma merkezinde müdür arayacaklar. Aralarında Pardubice Gymnázium Dašická'nın da bulunduğu yedi kadar gramer okulu, 1 Ağustos'tan itibaren başka biri tarafından yönetilebilecek. Pardubice'deki Kimya Ortaokulu veya Gıda ve Hizmetler Ortaokulu da yeni yönetim arayacak. “Kendimi savunacağım, konsepti zaten yazıyorum. Pardubice “yemek” müdürü Zdeněk Zitko, “Seni öldüreceğim” dedi.

Chocna, Pardubice ve Chrudim'deki üç işletme akademisinin yöneticileri bile, önümüzdeki altı yıl boyunca okulu yönetmek istiyorlarsa bir seçmeleri geçmek zorundalar.

Ortaokulların yanı sıra Pardubice Bölgesi'nin kurduğu ihtisas okulları ve işyerlerinde de değişiklik yapılması mümkündür. Bölge, Skutč, Králíky, Chrudim, Litomyšl ve Moravská Třebová'daki Özel Okullar için eski veya eski moda yönetim arayacak.

Dolní Čermná'daki Çocuk Evi'nin başkanı Stanislava Švarcová da seçmeleri bekliyor. “Çocuk evleri bir dönüşümden geçiyor. Normal aile hayatına yaklaşıyorlar. Bu eğilimi geliştirmeye ve ilerletmeye devam etmek istiyorum çünkü bu mantıklı” dedi Švarcová.

Okul sayısının çokluğu nedeniyle iflas davası açmak kolay değil. Çek Okul Müfettişliği'nden uzmanların yanı sıra, yeni bir müdür arayan okula yakın olan bölgesel meclis üyelerinden biri de her zaman bireysel komitelerde yer alıyor. Başvuranların vizyonu ayrıca okulun bulunduğu şehrin belediye başkanı veya belediye başkan yardımcısı tarafından da dinlenecek.

Bireysel seçmeler artık üç ila beş okuldan oluşan dalgalar halinde duyurulacak ve başvuruların hem İnternet hem de basılı medyanın bilgi kanalları aracılığıyla sunulması için son tarihler belirlenecek.

Ortaokul müdürü pozisyonuna başvuran potansiyel adaylar, iflas işlemlerinin sonuçlarını bu öğretim yılının sonundan önce öğrenecekler.