On yedi yıllık hizmetin ardından kale muhafızı Svojanova, yapılacak en iyi şeyin durmak olduğunu söylüyor

Becayiş

New member
Dempr, Svojanov'a yakın, Stedov kalesinin duvarlarının arkasında ve çevresinde neler olup bittiğini biliyor ya da 2007'den beri kale konumundaki burada yaşıyor. Ay sonunda bu fonksiyondaki çantada tek başına yeterli at bulunmaktadır.

Bir kez içmek zorunda kaldım. İstediğimi elde ettiğime karar verdim ve Svojanov'a kendisine ait bir şey vermenin başkasının elinde olduğuna karar verdim, Svojanov'un kalesinin sonuna doğru, kale onun etkisiyle girişte en çok ziyaret edilen anıtlardan biri haline geldi.

Çoğu insanın Svojanov'da içki içtiği yılı hatırlıyor musun?
2019 yılıydı, 83.474 nvtvnk bizi ziyaret etti. Güçlü bir yıldı. Svojanov, kraliyet ve kraliyet mücevherlerinin kopyalarının kurulumuna ev sahipliği yaptı ve bu da rekor satışlara büyük ölçüde yardımcı oldu.

Nereye gideceğini kesinlikle bilmiyordun. Kale lider oldu mu?
Evet öyle oldu ve hiçbir sorun yaşamadım. Kazanamadığım için çok eğlendim ve insanlar bunu beğendiğinde mutlu oldum. Bugün bile meslektaşlarımı gezmek konusunda hiçbir sorunum yok.

O çantalarla pek sorun yaşamazsınız. Bunun için gitmeye karar verdin. Neden birdenbire?
Kendi inisiyatifimle karar verdim. Birisi seni yenemeyeceğimi düşünüyor diye ayrılmak istemem. Ben de istediğim zaman buraya taşınabileceğim, olumlu bir şekilde hatırlanacağım ve tüm ölümlerin gerçekten gerçekleştiği hissiyle ayrılmaya karar verdim. Yeni fikirler getiren birinin kaleye katkı sağlayabileceğini düşünüyorum.

Kalenin sahibi olan Sayın Polik, bu kararınızla aklınızı iyice karıştırmışsınız.
Evet evet. Ama en iyi şekilde büyüyebilirim.

Kalman için sana yalvarmadılar mı?
Svojanov için çalışacağımı hayal edebiliyordum ama başka bir pozisyonda. Ve eğer ilgilenirse, ama bence para yeni birinden, gerçekten meşgul bir avcıdan gelmeli.

Fırın cızırdamayacak mı?
Evet, idrarını yapacak. Hayatımın uzun bir dönemini burada geçirdim ama henüz çalışmadım. Bu yıl on yedi yıl olacak.

44 yaşındadır. Kuzeye git, bunca yıl önce Polka'nın mülkünü nereden satın aldın?
Evet, Polk'a. Özel hayatıma daha çok odaklanmak istiyorum çünkü bu Svojanov için pek mümkün değildi. Hafta sonu hiç de öyle değil, tam bir uyku maratonuydu (gülüyor).

Evin yakınındaki barok bir konağı yeniliyorsunuz. Sizinki ne kadar güncel?
İçinde evi halka açacağım. Bu yüzden kendimi tamamen Polonya'ya adayabilmem için maksimum insan gücü ve zamanı oraya ayırmam gerekecek. Bu yıl çatının bitirilmesi ve pek de iyi durumda olmayan binanın ana çatısına bakım yapılması gerekiyor. Evin çalışabilmesi ve güzergahın planlanan turlarının yarısını halka açabilmem için pencerelerin ve bu gibi temel unsurların hazır olmasını isterim. Aksi takdirde kale bacası tamamen tamir edilerek montajı yapılacaktır. Koridoru olan beşinci odadır. Geri kalan alanlar orijinal veya değiştirilmemiş hallerinde bırakılacaktır.

Hadi Svojanov'a gidelim. 2007 yılında kaleye girdiğinizde yıllık katılım ancak 20.000 kişiydi. Sizinle birlikte kale gelişti, yeniden inşa edildi, sakinler yeni etkinliği sevdi…
Kaledeki Psoben bana gerçekten çok fazla güç verdi. Burada çok mutlu yıllar geçirdim. Mesleki açıdan da bana birçok deneyim kazandırdı. Kale geçit töreninde bulunabilmemin büyük bir onur olduğunu düşünüyorum. Sanırım bunu bir süre emekli maaşıyla da olsa başardık, çünkü geçmişe saygıyla maksimum sayıda yapı elemanının korunduğu, ruhani bir yeniden yapılanma biçimi elde etmeye çalıştık. Hiçbir şeyi bozmak istemedik. İnşa edilecek bir şey yok, dolayısıyla yeniden inşa işinin fiyatı diğer nesnelerle karşılaştırıldığında düşüktü ve harika bir sonuç elde edildi.

Peki bu on yedi yılın en karanlık benzetmesi olarak hangi benzetmeyi değerlendirirsiniz?
Bunlar kesinlikle ilk iki yıldı. Sergiler yaptık, kalenin işlevini yerine getirebilmesi için en gerekli çalışmalar yapıldı. Yeni bir çalışma ekibi kuruluyordu. Her zaman keskin bir değişimin başlangıcıyla, bu yüzden her şey sakinleşmedi ve bir gün tırnak içinde oluştu, yani güzel bir gündü. Bunu yaptığımız şatodaki herkese hayranım. Bundan sonra her şey daha da iyi oldu.

Kaleyi halefinize mükemmel bir durumda devredecek misiniz?
Geliştirilmesi gereken çok şey olduğunun farkındayım ama kale iyi durumda.

Kaledeki mahkumlarla eğleneceğiniz bir etkinlik mi yapıyorsunuz?
Böyle bir veda, kalenin kuruluşundan bu yana geçen 800. yılın kutlaması olacak. Ervna tutuklandığında kaleye ders vermeliyim. O zamana kadar burası her zaman döneceğim evim olacak.