Özsaygılı nasıl olunur ?

Onur

New member
Özsaygılı Olmak: Kendine İyi Davranmanın Gizli Sanatı

Merhaba forum ahalisi! Bugün gündemimizde, hayatımızın kahramanı: özsaygı. Hani şu aynaya baktığımızda “Bugün de harikasın!” diyebilmek ya da en azından “Eh, fena sayılmazsın” diye içtenlikle kendimizi onaylayabilmek meselesi. Özsaygılı olmak, çoğu zaman kahve içerken kendi kendimize verdiğimiz küçük bir alkıştan ibaret olabilir. Ama gelin görün ki, herkes bu alkışı kendine tam vermekte zorlanıyor. Hele ki erkekler ve kadınlar meselesi girince durum iyice renkleniyor.

Bu yazıda, biraz eğlenelim, biraz gülümseyelim ama en önemlisi özsaygının sırrını birlikte keşfedelim. Üstelik erkeklerin “çözüm odaklı, stratejik” tavırları ile kadınların “empatik, ilişki odaklı” yaklaşımlarını mizahi bir harmanla sunacağım. Hazır olun, çünkü özsaygı yolculuğuna çıkıyoruz ve dönüşte yüzümüzde kocaman bir tebessüm olacak!

Özsaygı Nedir, Neden Bu Kadar Önemlidir?

Özsaygı, kendini sevme, değer verme ve sayma işidir. Kısaca kendinle barışık olmak. Tabii bu, aynaya bakıp “Dünya benim” diye bağırmak demek değil. Daha çok “Bak, bugün de kendinle iyi anlaştın” demek. Çünkü hayatta bazen öyle anlar olur ki, kendimizle kavga ederiz. “Neden bu kadar aptalca davrandım?”, “Keşke o mesajı atmasaydım!” gibi pişmanlıklar bizi yer bitirir.

Erkekler bu konuda genellikle “Hadi, çözüm üret!” modundalar. Problemi belirleyip, hemen pratik bir yol bulmak isterler. Kadınlar ise daha çok “Hadi, önce ne hissettiğine bakalım” diyorlar. Yani mesele sadece problemi çözmek değil, hissedeni anlamak. Özsaygı da böyle bir şey işte; hem stratejik hem empatik!

Erkeklerin Stratejisi: Özsaygı 101, Planlama ve Eylem

Erkek forumdaşlar, size özel parantez açıyorum: Özsaygı stratejik bir oyun gibidir. Tabii ki satranç ya da savaş oyunu değil ama kendine güveni inşa etmek biraz planlama gerektirir. Mesela:

- Hata yaptım, tamam. Şimdi ne yaparım?

- Hadi, kendimi nasıl toparlarım?

- Bir dahaki sefere bu duruma nasıl hazır olurum?

Bu soruların cevapları, özsaygı depolarını doldurur. Burada önemli olan, “Aman yapma” diye kendini suçlamaktan vazgeçmek. Yoksa o çözüme odaklı zihin, kendini acımasız bir yargıç gibi hissedebilir. O zaman plan yapmak yerine kendine “Ceza vermeye” başlar. İşte asıl zarar burada başlar.

Yani, erkekler için öneri: Stratejinize empatiyi katmayı unutmayın. “Ben niye bu kadar sertim kendime?” sorusunu sorun. Bazen kendini affetmek, en akıllıca stratejidir.

Kadınların Empatisi: Özsaygının Kalbinde İlişki Vardır

Kadın forumdaşlar, sizin için özsaygı biraz daha duygusal bir yolculuk. Özsaygı sadece kendinle iyi olmak değil, kendinle ilişkide iyi olmak demek. Bu da, iç dünyanda olup bitenleri anlamakla başlar:

- Bugün kendimi neden böyle hissettim?

- Bana kim ne hissettirdi?

- Bu duygularla nasıl barışabilirim?

Burada önemli olan, bu duyguları yargılamadan kabul etmek. Kadınların bu empatik yaklaşımı, kendini anlamak ve sevmek için güçlü bir araç. Ama dikkat! Fazla empati bazen aşırı özeleştirmeye dönüşebilir. “Ben neden yeterince iyi değilim?” diye kendini yormak da özsaygıya zarar verir.

Kadınlara küçük tüyo: Empatiyi strateji ile dengeleyin. Duygularınızın üstüne “Ben ne yapabilirim?” sorusunu ekleyin. Hem yüreğinize hem mantığınıza yatırım yapın.

Erkek ve Kadın Arasında Özsaygı: Ortak Payda, Eğlenceli Çatışma

Gelin biraz gerçekçi olalım: Erkeklerin stratejik zekası ve kadınların empatik kalbi bazen çarpışıyor. Bir erkek hata yaptı mı, hemen çözüm önerileri sunar, kadın ise önce “Hadi, hislerini anlat” der. Erkek sinirlenir, kadın kızar. Klasik senaryo.

Ama gerçek şu ki, bu ikisinin birleşimi özsaygı için altın anahtar. Hem çözüm hem anlayış. Hem akıl hem yürek. Bunu başarabilmek için:

- Erkek, biraz yavaşla, duygulara kulak ver.

- Kadın, biraz hızlan, stratejiye şans tanı.

Ve en önemlisi, her iki taraf da kendini ve karşısındakini yargılamadan kabul etsin.

Pratik Öneriler: Özsaygını Kendi Stilinle Yükselt

1. Kendinle Gülümse: Sabah aynaya bak ve en az bir olumlu şey söyle. “Saçlarım biraz dağınık ama bugün hava güzel, ben de güzelim.”

2. Hatalarını Planla: Hata yaptın mı? Kendine strateji kur. “Bir dahaki sefere böyle yapacağım.” Ama bu planı yargılamadan yap!

3. Duygularını Dinle: Ne hissediyorsan fark et. “Bugün biraz üzgünüm, tamam, insanım.”

4. Empatiyle Hareket Et: Kendine nazik ol. Zaten zor bir dünya var, kendinle savaşma.

5. Çevrenden Güç Al: Güvendiğin insanlara kendini anlat, destek iste. İyi bir arkadaş ya da aile, özsaygı için yakıt gibidir.

6. Espri Kat: Kendine gülmekten korkma. “Kendimi çok ciddiye alırsam, bu iş yürümez.”

Son Söz: Özsaygı Hem Ciddi Hem Komik Bir İş

Özsaygı, hayatın hem ciddi hem de komik taraflarını kabul etmektir. Kendi yanlışlarını görmek ve “Ben böyleyim, kabul!” diyebilmek. Erkeklerin stratejik, kadınların empatik yaklaşımlarını bir araya getirdiğinde ortaya çıkan şey, aslında insan olmanın ta kendisidir.

Forumdaşlar, şimdi sıra sizde! Sizce özsaygıyı yükseltmenin en komik ya da en sıra dışı yolu nedir? Kendi deneyimlerinizi paylaşın, gülüp eğlenelim. Belki de bu karmaşık mesele, biraz sohbetle kolaylaşır!

Unutmayın: Özsaygı, “Kendini kral ya da kraliçe gibi görmek” değil, “Kendine en iyi dost gibi davranmak”tır.

Haydi yorumlarda buluşalım! Kim daha stratejik, kim daha empatik? En komik özsaygı anınızı da bekliyorum. ;)