Menfaatçi çıkarcı ne demek ?

Damla

New member
Menfaatçi Çıkarcı Ne Demek? Gelin, Biraz Eğlenelim!

Herkese merhaba! Bugün biraz eğlenceli bir konuya dalıyoruz: "Menfaatçi çıkarcı ne demek?" Şimdi, bu cümleyi duyduğunuzda gözlerinizin donup kalmaması için önce derin bir nefes alın. Çünkü bu terim aslında hayatta hepimizin karşılaştığı, bazen tanıdığımız bazen de, itiraf etmeliyim, biraz da içinde bulunduğumuz tipleri tanımlar. Birazcık eğlenceli bir dille anlatmak istiyorum, o yüzden arkanıza yaslanın, sıkılmadan bu menfaatçiliğin dünyasında bir tur yapalım.

İlk başta "menfaatçi çıkarcı" demek, tam olarak ne anlama gelir? Çoğu zaman, "ama ben sadece işimi yapıyorum" diyerek gerçek yüzünü saklayan, her fırsattan yararlanmayı amaçlayan kişiler için kullanılır. Yani, sadece kendi çıkarını düşünen, başkalarını umursamadan pozisyon almak isteyen, stratejik zekâsını her durumda devreye sokan kişiler… Şimdi gelin, menfaatçi çıkarcıyı daha ayrıntılı inceleyelim.

Menfaatçi Çıkarcı: Stratejinin ve Oyunların Ustası

Menfaatçi çıkarcılar, tıpkı satranç oyuncuları gibidir. Ancak, bu satranç biraz daha "bizimle oynuyorlar" tarzında. Düşünsenize: Bir kahve içiyorsunuz, bir arkadaşınız “Aman ne kadar güzel bir ortam, burada çok rahatız” diyerek sanki sizin fikrinizi almak istiyor gibi davranıyor, ama asıl amacı o kahveye özenip, kendisi de fırsat bulduğunda aynı mekânda bir pozisyon edinmek. İşte bu, menfaatçi çıkarcılığın güzel bir örneği!

Bu kişilerin stratejileri, tıpkı bir dans gibi, her hareketleri hesaplanmıştır. "Ne zaman, ne yapmalıyım?" sorusunu çok iyi bilirler. Şimdi bu davranışları düşündüğümüzde, bazılarımızın aklına hemen "ama bu insan kötü niyetli olabilir" diye bir düşünce gelebilir. Fakat işin içinde olan kişi, aslında genellikle sadece "kendi yolunu bulmaya çalışan bir hayatta kalıcı" olabilir. Yani, çıkarcı olmak demek, kötü biri olmak demek değildir. Bazen, hayatta kalabilmek için bu stratejiye başvurmak da gerekebilir.

Erkeklerin Çıkarcı ve Stratejik Yaklaşımları

Gel gelelim erkeklerin bu duruma yaklaşımına! Yani, o çözüm odaklı, hemen olayı "yeni stratejiyle nasıl döndürürüm" modundaki yaklaşımına. Erkekler için çıkarcı olmak, bazen daha pragmatik ve net bir yol haritası çizmek gibi algılanabilir. Onlar için bu yaklaşım, "olayın ticari yönü"nde değil, "sonuç odaklı" bir şeydir. Genelde erkeklerin stratejik oyunları daha somut, hızlı ve net sonuçlar alacak şekilde çalışır.

Örneğin, işyerindeki bir erkek çalışan, yeni bir pozisyon için başka birinin yerine geçmek istiyordur. Hemen bir ilişki kurar, "acaba bu kişi kim, nasıl bir insan, neleri seviyor?" gibi sorularla onu incelemeye başlar. Sonra, fırsatını bulduğunda araya girip o kişiye yardım etmeye başlar. “Yarının zor günlerinde, senin yanında olacağım” der ve işte, bu "çıkarcı strateji" ile başkalarına yardım etmek gibi bir tavır ortaya çıkar. Ama tek amacı o kadar net ki: Sonunda, o kişinin kendisini unutmaması ve işine devam etmesine yardımcı olacak olmak.

Kadınların Çıkarcı ve Empatik Yaklaşımları

Kadınlar ise biraz daha farklı bir açıdan yaklaşabilir. Çıkarcı ve stratejik olmalarına rağmen, genellikle daha ilişki odaklı ve empatik bir tutum benimserler. Kadınlar için bu durum, başkalarına faydalı olmak, duygusal olarak bağ kurmak ve sonunda herkesin kazanacağı bir çözüm yaratmak üzerine kurulu olabilir. Bu sebeple, çıkarcılıkla empatiyi harmanlayarak, sosyal ilişkileri sürdürülebilir hale getirebilirler.

Örneğin, bir kadın işyerinde, başka bir arkadaşına sürekli destek veriyor gibi görünebilir. Ama gerçekte, bu, onun da gelecekte o kişiyle kuracağı ilişkileri sağlamlaştırması ve daha fazla fırsat yaratması için bir strateji olabilir. Ancak burada önemli olan nokta, bu stratejiyi yaparken başkalarını gerçekten desteklemesi, onların ihtiyaçlarına duyarlı olmasıdır. Kadınlar için çıkarcılık, başkalarının duygusal ihtiyaçlarına hitap etmek ve onlarla daha derin bir bağ kurarak ilerlemek üzerine şekillenir.

Sosyal Faktörler ve Çıkarcılığın Evrimi

Daha büyük bir perspektiften bakıldığında, menfaatçi çıkarcı olma durumu sadece bireysel bir tutum değil, toplumsal bir gerekliliktir. Toplumlarda, özellikle sosyal eşitsizliklerin olduğu yerlerde, insanların daha iyi bir yaşam sürdürebilmek ve fırsatlara ulaşabilmek için stratejiler geliştirmeleri gerekebilir. Çıkarcılık, aslında sadece kişisel değil, bazen kolektif bir hayatta kalma stratejisi olabilir.

Sosyal faktörler, bireylerin hayatta kalabilmek için başkalarının sırtından geçebileceği bir ortam yaratabilir. Toplumdaki sınıf farklılıkları, ırkçılık veya ekonomik krizler gibi faktörler, insanların çıkarlarını savunma biçimlerini doğrudan etkiler. Bu da, menfaatçi çıkarcıların daha belirgin hale gelmesine yol açar.

Sonuç: Çıkarcı Olmak Bir Sanattır, Ama Unutmayın

Sonuçta, menfaatçi çıkarcı olmak, bazen "sadece fırsatları değerlendirme" şekliyle bakılabilir. Biraz strateji, biraz empati, biraz da insan ilişkileri… Hatta bu davranışlar bazen o kadar doğal hale gelir ki, farkında bile olmayabilirsiniz. Ancak dikkatli olun, bu strateji bazen başkalarına zarar verebilir. Bunu yaparken, dürüstlük ve empatiyi unutmamak önemli. Çünkü dünya sadece sizin çıkarlarınızdan ibaret değil!

Soru: Peki sizce menfaatçi çıkarcı olmak, bazen hayatta kalma mücadelesinin bir parçası olabilir mi? Her durumda strateji mi izlenmeli, yoksa bazen duygusal bağlar ön planda mı tutulmalı?