Heykeltıraş Vlček, eğer tükenmeseydim asla olduğum yerde olamazdım diyor

Becayiş

New member
Kafa nedir, hikaye nedir? Örneğin, İngiltere’deki evinde bir milyar kron değerindeki müzik aletlerinin sergilendiği dev bir vitrin bulunan bir keman yapımcısıyla ilgili olan. Ya da Rolling Stones solisti Mick Jagger’ın kalbini ameliyat eden ünlü Çek kardiyolog hakkındaki hikaye.

Heykeltıraş Jakub Vlček ayrıca Manchester United futbolcularının zihinsel hazırlığından sorumlu bir adamı da resmetti.

Ancak raflarda çok daha yaşlı bir kafa da var. Heykeltıraşın yakın arkadaşı ve Choceň Kartal Müzesi’nin eski müdürü Zdenek Štaffen’e ait. Ancak sakallı yüzü tam değildir. Yangın nedeniyle seramik başlık çatladı. Heykeltıraş, küllerin arasında bulduğu parçaları birbirine yapıştırdı ve hayatını değiştiren olayın hatırası olarak bir araya getirdi.

“Eşim beni stüdyonun yandığını söylediğinde evde değildim. Geri döndüğümde sanki Hradec Králové’nin tamamı yanıyormuş gibi siyah duman gördüm” diye hatırladı Vlček yangından kısa bir süre sonra. Çiftliğin inşaat-tarihsel gelişimini gösteren, mirasla korunan ahırdan geriye pek bir şey kalmadı. Tonlarca kunduz torbasının bulunduğu yanan çatı havaya kalktı ve uçup gitti. “Ahırı olduğu gibi restore ettik. Stüdyo onun ek binasıdır. Her şey korunuyor” diyor Vlček.

Dediği gibi, ateş onu tekmeledi. “Maksimum düzeyde çalışıyoruz. O zamana kadar evi tamir ediyordum ve boş zamanlarımda ara sıra bir şeyler yapıyordum. Tüm hayatımı yeniden değerlendirdim. Şanslıydım. Slovakya’da bir heykel yapmak istiyordum, bir sponsor beni aradı ve heykelin parasını ödeyeceğini söyledi” diye anımsıyor Vlček.

Ahır yandı ama insanlar onu yeniden inşa etmesine yardım etti

Kısa sürede atölyeyi restore etmeyi başardı. Ailesi ve çevredeki vatandaşlar enkazı temizlemeye geldi. “Ambar taşlardan yapılmış, bu yüzden en büyük savaşçılar içeri girdi ve birbirlerine yüksek taşlar verdi. Bir araba ile kaldırılamazdı, her şeyin elle yapılması gerekiyordu. Ahır yedi ay içinde ayakta kaldı” diyor Vlček.

Kültür Bakanlığı maliyetler konusunda çok yardımcı oldu. Vlček, kil bağlantılarına uzun süre yağmur yağması halinde yapının çökeceğini biliyordu. Bakanlığa talepte bulundu ve durumunu anlattı. Birkaç yüz binlik bir enjeksiyon onu kurtardı. O dönemde bakanlık, anıtların korunmasına yönelik fondan önemli bir pay kesti. Nedenini sorduğumda yetkililer çabayı takdir ettiklerini söyledi. Vlček, “Diğer başvuranlar sadece soruyordu, yangından altı ay sonra enkazı temizlememişlerdi ve para istiyorlardı, ama ben beklemedim ve bir şeyler yapmaya çalıştım” diyor.

Ancak stüdyonun restorasyonundan sonra uzun süre orada kaldı ve yeni bir ilişki nedeniyle Slovakya’ya taşındı. Tesadüfen bu, işinde bir değişiklik başlattı. Büstler yaratmaya başladı.

Poprad’da meydanda dolaşırken aklına kilisenin adandığı ve meydana onun adı verilen Aziz Egídius’un (Çekçe Aziz Jiljí) bir heykelini yaptırmak geldi. İşte o zaman sponsor onunla temasa geçerek heykelin yarısını ödeyeceğini ve diğer yarısı için bağış toplama etkinliği yapacağını söyledi. Ama sonra planı değiştirdi: “Biliyor musun, hadi bunu bir kenara bırakalım, hepsini ben ödeyeceğim” dedi Vlček için çok önemli hale gelen adam.

Karısı Slovakya’dan gelen bir Çek olan Jan Telensky, ona arkadaşının bir büstünü yapması için görevlendirdi. Daha sonra Vlček, fuayede şirketi 40 yıl boyunca yöneten vefat eden kurucusunun büstünü yaptı. Halefleri ona saygılarını sunmak istediler ve bu yüzden saygın meslektaşlarını canlandırmak için Vlček’e başvurdular.

Telensky’nin Londra’da bağlantıları olması nedeniyle Vlček’e siparişler oradan gelmeye başladı. “Eski Başbakan Boris Johnson’ın babası Stanley’yi canlandırdım. Tıpkı eski Robert Redford gibi. Oğlu gibi onun da saçları darmadağın. Genetik olarak buna sahip olduklarını söyledi. O taramadığından değil ama onlar taramaya gitmiyorlar. Heykelin açılışını yaptığımızda Boris, Amerika’da olduğu için katılmadı, Johnson ailesinden diğer erkeklerde kontrol edilemeyen saçlar gördüm, kadınlar bu saçları uzun süre takıyor ve bu da onu kontrol edilebilir kılıyor” diyor Vlček.

Hatta Londra’da bir stüdyo bile satın aldı. Sipariş üzerine yaptıkları “kafaların” çoğu burada yaratılıyor. Mesela Kral III. Charles’ın itirafçılarından birininki gibi. Kurda, deforme olmuş burnunu daha fazla vurgulaması için yalvardı. Vlček sözlerini şöyle tekrarlıyor: “Gençliğimde çok boks yapardım ve burnuma çok yumruk yedim, o yüzden görünsün.”

Vatanda ölümsüzleşmeye böyle bir ilgi yok

“Bir çeşit post-komünist Lenin sendromu yaşıyoruz, İngiltere’de devamlılığın nasıl tesis edildiğini çok iyi biliyorlar. Kendileri için yaratılmalarına izin vermeyeceklerini biliyorlar. Çek Cumhuriyeti’nde insanlar, kendinize heykel yapılmasına izin vermenin bencillik olduğunu söylüyor ama tam tersi. Bu insanlar, torunları ve torunlarının çocukları büyükbabalarının kim olduğunu bilsinler diye kendilerinin tasvir edilmesine izin verdiler” diyor Vlček. Ancak İngiltere’de bile bronz heykeller çoğunlukla bir aristokrat tarafından yapılır.

Çek Cumhuriyeti’nde bunlardan pek fazla yok. Ama yine de başını sallayan biri vardı. Müzisyen Felix Slováček. Heykeltıraş ilk versiyondan memnun değildi ama müzik enstrümanının ünlü saksofoncu ve klarnetçiye ait olduğunu düşünüyordu. Bu yüzden Slováček’e hediye siparişi veren kişiden saksafonla bir baskın daha yapması için yalvardı. “Bir tane daha yapmaya değerdi. Ayrıca Felix hoş bir insan, iş sırasında onunla konuşurken çok eğlendim. Saksafonla ikinci heykeli hazırlarken, nasıl üflediğini görebilmem ve yüzleri iyi bir şekilde modelleyebilmem için onu benim için çaldı” diyor Vlček.

Tüm modellerinin minimum zaman ve maksimum tevazu ile büyük kişilikler olduklarını söylüyor. “Bazıları son derece zengin olsalar bile eşofmanlarıyla kamp ateşinin yanında oturup sebze kızartmayı tercih ediyorlar. Ama buna zamanları yok. Ancak onlar parayı değil, çalışanları önemsiyorlar” diyor Vlček.

Gittikçe daha fazla pratik yaptıkça kimi canlandırmak istediğine dair güven kazandı. Bazılarıyla çok uzun süre oyalanmak istemiyor. Zaten “modeli” iki kez ölmüştü. Ne yazık ki müzikolog ve yazar Zdenek Mahler’in heykeli böyle yaratılmadı.

“İlk toplantıda iş yerine konuştuk. Onunla konuşmak çok güzeldi. Geceye. Sonra hastalanıp öldüğünde bu benim için bir felaket oldu. Harika olduğunu düşündüğüm Soňa Červená hakkında böyle düşündüm. Sağlık nedenleriyle özür diledi” diyor kişinin özünü oluşturan yaşam enerjisini yakalamak için yaşayan kişilikler yaratan Vlček. Vlček bunu fotoğraftan yapamaz çünkü her fotoğraf farklıdır. Karakter olmadan, kafanın eğilmesi, kafanın kaide üzerine yerleşmesini zorlaştırır. Günü “model” ile geçiriyor. Eskizini yapıyor ve ardından fotoğraflara göre saçı bitiriyor. İki gün içinde bu yapılır. Heykelin yerleştirileceği kaide çok daha uzun sürüyor. yaklaşık iki haftadır bunu yapıyor.

“Saçma olabilir ama bu aslında kafanın nasıl yerleştiğine bağlı. Hayalim kafamın Ulusal Tiyatro ya da Ulusal Müze’de olması. En iyi heykeltıraşlar, en iyi kafalar oradadır” diyor Vlček. Nesnelerini de halk arasından seçiyor. Ve söylediği gibi, birisi onun çalışma şeklini hoş olmayan bulabilir.

Sokaktaki ilginç yüzleri seçiyor

“Tüm insanlara bakıyorum ama insanlığın yarısı kadın ve benim bakışlarım birilerini rahatsız ediyor. Ben figüratif bir heykeltıraşım ve bakıyorum. Görünüşe göre hayranlığımı gizleyemiyorum” diyor Vlček gülümseyerek.

O sadece insanları izleyen biri değil, aynı zamanda birisi gözüne çarparsa, onları hiç tanımasa bile onlara yaklaşacaktır. Örneğin yakındaki Vysoké Mýto’da ilginç yüzlere sahip birkaç kişi bu şekilde koşuyor. Vlček olası bir sonraki model hakkında şunları söylüyor: “Belediye Yardımcısı Krejza’yı çizimde tamamen görebiliyorum, ilginç bir yüzü var ama bunu henüz söylemedim.”

Ona göre önemli olan gözleri iyi çekmektir. Tüm kafalar %100 değildir. Harika değil ama iyi. Bu duyguyu bonfileye benzetiyor. “Bazen harika oluyor ve nasıl olduğunu bile bilmiyorsunuz, bazen de onunla imkansızı başarabiliyorsunuz ve bu aynı olmuyor” diyor.

Örneğin Choceň voleybol kulübünün yıldönümü için kendisinden sipariş ettiği heykelde durum böyle değildi. Voleybolcular protesto etti. Oyuncular onun taslaklarına vururken yüksek ağlarda yaygın olduğu gibi topa vurmadılar. Heykeltıraş, hareketi doğru bir şekilde yakalayabilmek için bir sporcunun önünde zıplamasını, şut atmasını ve zıplamasını istedi. Kanarya sarısı cephede, üç voleybolcunun hayali düellosu çoktan başladı.

Sanatçı heykelciliğin yanı sıra yangından önce yaptığı çizime de geri döndü. Özel tabloların sahipleri vardır. Ayrıca hatıra paraları veya madalyalar da oluştururlar. Örneğin, Litomyšl şirketi Mach’ın tavuk imparatorluğunun hatıra parası ilginçtir. Bir sanat objesinin üzerindeki yumurta, birkaç nesildir bu konuyla uğraşan bir şirketin özünü doğru bir şekilde tanımlıyor.