Cennete! ilk Çek havacı Reisr Bala o Musikle’ye bir övgüdür

Becayiş

New member
Sen ve Ondej Brousek, Marilyn Monroe hakkında konuşmayı seçmeden önce, nasıl gideceğini bilmeyen Adela’yı tiyatroya götürdünüz. Bu gaz bilinmeyene doğru bir sıçrama değil miydi?
Bir yaratıcı olduğunuzda ve bir müzisyen arkadaşınızla sıfırdan evli olduğunuzda, bu olağanüstü derecede heyecan vericidir. Pek çok farklı ve beş katlı karanlığı arayabilirdik. Daha sonra sinemalar sizi Birisi ateşliyi sever veya Merhaba, Dolly! Ancak Honza Kapar’ın kaderi Pardubicek’le o kadar yakından bağlantılı ve bir bakıma takdir edilmemiş bir kişilik ki, onu tanımasına yardımcı olabileceğimi düşündüm. Ve çoğu insan onun hakkındaki detayları bile bilmiyor. Ve sen müzikalin içinde dağılmış durumdasın.

Müzikali ve hayranları takdir edin, tiyatro ne zaman Köln’e ya da Brno’ya gidecek?
Elbette Pardubice ile doğrudan bir bağlantısı var ama müzikal cin içinde yerini almış bir kişiliği konu alıyor. Nedenlerimizi, Jan Kapar’ın motivasyonunu ele alalım. Ve sonra genel uçak açılıyor. Kapar bir taraftan sürülmek zorundaydı, bir taraftan sertti, diğer taraftan ise romantik bir duygusallığa sahipti, hayalinin peşindeydi ve peşinden gidebiliyordu. Bu güzel vatanın her köşesinde oynanan bir boyuttur.

Müzikaldeki bir şarkıda Kapar’ın ya tembel biri ya da cüce olduğu söyleniyor. Ne arıyorsun?
İkisindende biraz. Sağdıç olması gereken arkadaşının düğününe uçtu. kimsenin beni öldürmesini istemediğinden emin olmak için başka bir tanık seçti. Ve Honza Kapar bunu o güzel züppe kızla kanıtladı.

Ana kadroyla aran nasıl?
Başlangıçta gözetlemede başka bir oyuncu vardı, ancak yapım aşamasında angamı sonlandırdı. Bu nedenle tiyatro açısından da topluluğun takviyeye ihtiyacı olduğu açıktı, sadece editörün değil, aynı zamanda sanat kulüplerini de ziyaret etmeye başladım, burada editör Dohnal DAMU’yu işaret etti ve güzel bir Ebrka Operası’nı görmeye gitti. Öğrenci tiyatrosunda ana rollerden biri olan TPN Pospil’i canlandırıyor. Çoğu rolde bulunabileceğini, akıllı bir oyuncu olduğunu biliyordum. Yani müziği mükemmel duyuyor, tonlama yapabiliyor, ritmi atabiliyor ve bir gün onu tavsiye ettim.

Şarkılarda ya da dans kısımlarında oyuncu değildin.
Ondej Brousko’ya karşı oldukça sert davrandık. İngiltere’de Londra, ABD’de Broadway kadar iddialı mekanlar var. Ondra ve benim övünmemizden bahsetmeyelim. Bu değil. Küçülmüş, kocaman bir çemberin içindeki sensin. Dosya tahtaya zarar vermeden geçti.

Kapar’ın hayatındaki gerçekleri kurguyla nasıl dengeliyorsunuz?
Bunu, gerçek raporların doğruluğunu koruyacağımız küçük bir kokteyle karıştırdık. Örneğin 1883’te Jan Kapar doğduğunda Endonezya’da Krakatoa patlaması yaşandı. Bu da bize çok yakıştı. Ve 1887’de yine o kadar çok icat yapıldı ve o kadar çok kitap yazıldı ki Ondra ve ben bunun çabaya değer olduğunu düşündük. O köpeğin o dakikaları var. Ve orada vahşi olanlara dikkat etmelerini ve dinlemelerini tavsiye ediyorum, tıpkı o efsanevi uçuşun gerçekleşeceği yılda Halley kuyruklu yıldızının da olduğu gibi. Bu harika bir bağlantı. Ancak öznel olarak birleştirmemize izin verdiğimiz birçok durum var. Kapar’ın Baron Artur Kraus olduğu asla kanıtlanamadı. Ama kendimizi affedemedik.

Peki ya Kapar’ın kanlı gözü?
Kapar, Skivni sahasında başladı, blriot’u kontrol edemedi ve yoldan çıktı. Kapar yere koşmadan önce bulanıklığı biraz kaldırdı ve sisin içinden yüz kadar inek çıktı. Bu davetlere katılmak isteyip istemediğine karar vermesi gerekiyordu. Böylece çubukları çekmeye başladı ve bu, Briot’un ilk kez yerden bir şeyleri kaldırması ve özellikle dönüp ilk dönüşünü yapmasıydı.

Müzikali en iyi şekilde, yani muhteşem yazın sonlandırma kararı aldınız. İçin?
Üzülmek istemedik. Ve hayatını olduğu gibi verdi. Ve eğer bu insanlar Vikipedi’nin bir yerinde bulunursa… Bir zaferle, gerçekleşmiş bir hayalle bitirmek istedik ki bu da müzikalin taşıdığı mesajdır. Bir noktada Baron Kraus, birçok insanın rüya gördüğünü, ancak çok az kişinin rüyayı takip ettiğini, vizyonun gerçek insan ırkı olduğunu söyledi.