“Bir tür ahtapota benziyor.” Baskın sırasında eski belediye başkanı da kelepçelendi

Becayiş

New member
Salı günü, aralarında Pardubice’nin eski belediye başkanı Martin Charvát’ın da bulunduğu 19 kişi, ev araması sırasında ağır polis ve askeri polisin erken uyandırma çağrısıyla karşılaştı. Eski milletvekili Helena Dvořáčková’nın telefonu gibi dün de telefonu kullanılamıyordu. Ulusal Organize Suçla Mücadele Merkezi (NCOZ) dedektifleri, mevcut belediye başkanı da dahil olmak üzere Pardubice milletvekillerinin ofislerini mühürledi. Dün işyerlerinde olup bitenleri şaşkınlıkla izlediler.

Polisler sabah işe gittiler ve titizlik gösterdiler. Yaklaşık iki düzine kişi sorgulanmak üzere yavaş yavaş Na Spravedlnosti polis binasına götürüldü. Eski belediye başkan yardımcısı Martin Bilek, “Kimseyi arayamıyorum, neler oluyor?” diye sordu.

Neovlivni.cz web sitesinde yer alan ve ANO hareketinden şehrin eski belediye başkanı Martin Charvát için suç soruşturmacılarının geldiğini söyleyen bir rapora şaşıran tek kişi o değildi. Mevcut belediye meclisinde, kapüşonlu polis memurları evde arama yapıyordu.

Organize Suçla Mücadele Ulusal Merkez Ofisi’nin basın sözcüsü Jaroslav Ibehej yalnızca, “Ceza Polis Teşkilatı ve Soruşturmalarının Organize Suçla Mücadele Ulusal Merkez Ofisi şu anda Askeri Polis ile cezai işlemleri yürütüyor.” dedi.

Davayı denetleyen Pardubice eyaleti avukatı Adéla Rosůlek bugün bir basın açıklamasında şunları söyledi. Baskının şehir ve Pardubice Belediyesi Hizmetleri ve Pardubice Kalkınma Fonu belediye şirketlerinin sözleşmeleriyle ilgili olduğu belirtildi.

Müdahale VAK şirketinde de gerçekleşti

Dün sabahtan itibaren polis de belediye binasındaydı. Belediye başkan yardımcılarının ofislerini mühürlediler. Konsey toplantı odasında oturmak zorunda kaldılar. Tiyatronun arkasındaki emlak ve yatırım departmanının bulunduğu binada ise yoğunluk yaşandı. Geçmişte, dün de telefonu kullanılamayan Jaroslav Hruška tarafından yönetiliyordu. Belediye sekreteri Michal Zitek’e göre suç soruşturmacıları burada uzun saatler geçirdi. Zitko, “Sabaha kadar orada olacaklarına dair bilgim bile var” dedi.

Polis ayrıca Instal Hanousek s.r.o şirketinin sahibini de ziyaret etti. Yatırım ve Emlak Bakanlığı, 2018 yılından bu yana KDV dahil 64 milyon tutarında toplam 87 sözleşme imzaladı. Çoğu iki yüz binin altındaydı, yani bir seçim süreci yoktu. Hruška ve Charvát genellikle sözleşmelerle imzalanır.

Ancak baskın, Bölge Ticaret Odası’nın bulunduğu bölge müdürlüğü binasında da gerçekleşti. Patronu Josef Koprivňanský’nin de dün telefonu kullanılamıyordu. Charvát’ın da çalıştığı VAK Pardubice şirketinin binasında da canlı müzik vardı.

“Bundan dolayı sarsıldım. Neler olduğunu gerçekten anlamıyorum. Bir tür ahtapota benziyor. Geçen seçim döneminde ben de belediye meclisindeydim ve şu anda elimi ne için kaldırdığımdan oldukça korkuyorum. Gerçek şu ki, ne zaman konseydeki küçük ölçekli sözleşmelerle ilgilensem, meslektaşlarıma kötü bir şekilde sordum,” dedi eski meclis üyesi ve günümüzün KDU-ČSL muhalefet temsilcisi Vít Ulrych.

Radiožurnál’a göre müdahale, bir kamu sözleşmesinin verilmesinde, bir kamu ihalesinde ve açık artırmada avantaj elde ettiğinden, bir memurun yetkisini kötüye kullandığından, rüşvet verdiğinden veya yabancı mülkün yönetiminde görev ihlali yaptığından şüphelenilen 19 kişiyle ilgili .

“Kamu ihalesi yapılması, kamu ihalesi ve açık artırmada menfaat sağlama suçundan, ihale sırasında menfaat sağlama suçundan 19 gerçek kişi ve 2 tüzel kişi hakkında cezai kovuşturma başlatılmasına karar verildi.” Kamu ihalesi ve açık artırma sırasında, rüşvet suçu, bir memurun yetkisini kötüye kullanma suçu, bir memurun yetkisini kötüye kullanma kabahati ve görevi kötüye kullanma kabahati nedeniyle bir kamu sözleşmesi. Pardubice Bölge Savcılığı, yaptığı basın açıklamasında, hukuki niteliklerin tüm sanıklar için aynı olmadığını ve bunların Pardubice’nin yasal şehri olan ihale makamlarının kamu sözleşmeleriyle ilgili olduğunu belirterek, “Başkasının malının yönetimi” dedi. Pardubice şehrinin ve Pardubice Kalkınma Fonu’nun hizmetleri.

Savcılık sözcüleri ya da polis yetkilileri kesin isim vermek istemedi. Ancak MF DNES’ten alınan bilgilere göre polis memurları, birinci şehir bölgesinin temsilcisi Michal Drenko ile de ilgileniyordu. Birkaç hafta önce 400 milyonluk kapalı otopark inşaatına başlayan Kalkınma Fonu’nun yönetimi kendisine emanet. Bu ve ikincil futbol Yaz Stadı Porr tarafından inşa ediliyor.

Dün polisin buraya da müdahale etmesi gerekirdi. Otopark inşaatının proje yöneticisi, Charvát’ın eski yardımcısı Helena Dvořáčková’ydı; kendisi, meslektaşlarıyla yaşadığı anlaşmazlıklar sonrasında ANO hareketinden ayrıldı ve bağımsız bir SPD adayı olarak konseye yeniden girdi.

Dava belediye binasının yönetimini sarstı

Polis ayrıca Pardubice Şehir Hizmetleri başkanı Aleš Kopecky’yi de tutukladı. Baskın ayrıca Pardubice Şehir Hizmetleri genel merkezinde de gerçekleştirildi. “Şirketin genel merkezine polisin müdahale ettiğini ve cezai soruşturmanın sürdüğünü doğrulayabilirim. Pardubice şehrinin şirketi her türlü işbirliğini sağlıyor” dedi Pardubice Şehir Hizmetleri sözcüsü Klára Sýkorová.

Polis memurları, Pardubice belediye binasından belirli kişilerin, bazı işadamları ve şirketlerin yanı sıra, kamu sözleşmelerinin organize edilmesi ve manipüle edilmesi çalışmalarına organize bir grup olarak katıldıklarından şüpheleniyor. Çek televizyonunun polis dosyasından aktardığına göre, “Yasal Pardubice şehri tarafından kamu ihalelerinin verilmesindeki suç faaliyeti, uzun vadeli ve sistematik olarak yüksek derecede komplo ve karmaşıklıkla işleniyor.”

Soru, davanın, bir kez daha Belediye Başkanı Jan Nadrchal liderliğindeki ANO hareketi tarafından yönetilen mevcut belediye binası koalisyonu üzerinde ne gibi bir etki yaratacağıdır. “Bunun kesinlikle bir etkisi olacak, daha fazla bilgi elde edene kadar beklememiz gerekiyor. Ama her şey son derece ciddi görünüyor. Yıllar boyunca pek çok şey duydunuz, ancak bu benim için bile bir şok oldu” dedi belediye başkanlığı yaptığı iki dönem boyunca Martin Charvát’ın en sessiz eleştirmeni olan Together for Pardubice’den meclis üyesi František Brendl.

Korsanların temsilcisi Dominik Bečka, “Davadaki aktörler, Pardubice’nin parasıyla ilgili karar verebilecekleri hiçbir yerde kalmamalı” dedi.