Belediye sekreteri yolsuzluk davası nedeniyle ateş altında. İstifa etmeyecekti

Becayiş

New member
Polis dosyalarını inceleme fırsatı bulan polise göre, polisin yolsuzluk tespit etmesi üzerine Pardubice ahtapotunun dallarından biri de Pardubice Belediye Binası’ndaki kamu düzenini etkilemek.

Yetkililere göre, Kanuni Pardubice Şehri’nin geçmiş kamu emirlerindeki suç faaliyetleri uzun vadeli ve sistematik olup, yüksek düzeyde komplo ve karmaşıklık içermektedir ve ev aramaları için mahkeme emrinde yer almaktadır.

Sanıklar arasında belediyenin eski emlak ve yatırım dairesi başkanı Jaroslav Hruka, kendisi için çalışmayan halefi Petr koda ve Pardubice belediyesinin emlak ve yatırım dairesi memuru Petr Huek de yer alıyor. O da kısa bir süre önce öldü.

Bir ara noktaya ihtiyaç var ve kriminologun Ulaştırma Bakanlığı’nın eski başkanı Vladimr Bakajsa için çalışmaya başlamasının üzerinden Ocak ayında iki yıl geçecek. Polis, hepsinin emekli maaşlarından önce hayatlarını Pardubice belediyesinin küçük inşaat sözleşmelerine bağladıklarından şüpheleniyor.

Polisin belediye binasının maliye birimini iki yıl içinde derhal kaldırması durumunda asgari personel politikasının tam zamanlı olarak işlemeyeceği açıktır. Ve bunun sorumlusu şüphesiz sendika sekreteri Michal Zitko’dur. Kendisine kişisel olarak bir karşı çıkışım yok, onu tanıyorum ama bu bir gerçek. Ayrıca ODS temsilcisi ve milletvekili Karel Haas, partinin tüm kontrol mekanizmalarının başarısız olduğunun aşikar olduğunu söyledi.

Ancak yaklaşık 12 yıldır belediye başkanı olan Michal Zitko, faaliyetleri sırasında meslektaşlarını kimin daha fazla kontrol edebileceğine karşı çıkıyor. Bu kontroller ise doğal olarak kamu düzenlerinde birkaç aşamadan oluşuyor. Bir kez daha hatırlatmak isteriz ki, bir günlük denetimde birinin bir yerlerde onların düşüşünü etkilemek için gizli anlaşma yaptığını ortaya çıkarmak mümkün olmayacaktır. Belediye meclisi nehrin ve yolun durumunu onaylıyor. Zitko, yalnızca n mm cinsinden tavsiye niteliğinde bir oy olduğunu söyledi.

Ancak birçok siyasetçiye göre bu davada nispeten daha az öz değerlendirme gösterdi. Eski meclis üyesi ve şimdi Pardubice adına Spolen’in temsilcisi olan Tom Pelikn, ondan daha fazlasını beklerdi.

Ayrıca bana öyle geliyor ki bu onu hiç etkilemiyor. Pitom birisinin onun istediğini yaptığını bilmeliydi. Nakliye şirketinde 15 yıldan az bir süredir çalışan politikacı, polisin ölü bir böcek kesse bile insanları şirketimden alacağını hayal edemiyorum dedi.

Pardubice adına Spolen’in meclis üyesi ve bazı belediye başkan yardımcısı Frantiek Brendl, görüşlerinde çok daha istikrarlı. Hatta onlardan biri olarak hedefinin Michal Zitek’in görevde sonunu getirmek olduğunu ifade etti.

Mm’ye karar verme hırsı var. Michal’i seviyorum, kişisel olarak ona karşı hiçbir şeyim yok ama bunun öylece olacağını düşünemeyiz. Özyönetimin dağılmış durumda olduğu açıktır. Mesele sadece bu inceleme değil, editörler de hata yapıyor. Brendlte, Milo Holeek’in kuzeydoğu çevre yolunun etrafındaki bisiklet yolunun inşası için ihtiyaç duyulan arazinin sahibinin yakın zamanda bize güldüğünü belirterek, değişikliklerin başlatılması gerektiğini söyledi.

hırsızı tespit edemedim

Ancak Bval gazetesi Zitko, MF DNES için yayınlanan habere göre dava nedeniyle görevinden ayrılmasını gerektirecek bir yapıya sahip değil. Ona göre departmanda maksimum nronlu ve daha detaylı olabilecek pozisyonlara terfi ediyorsunuz.

Konuyla ilgili olarak genel olarak şunu söyleyebilirim ki, seçimde tüm sendika, kadınlar, üyeleri ve belediye başkanlığındaki politikacılar tarafından seçilecek. İşin özü, başvuranın imajını ve iş için ön koşullarını çok uzun süre modelleyecek oldukça karmaşık bir psikotesttir. Her şeyi netleştirdiğimde birinin vaftiz edilip edilmeyeceğini açıklayamayacağını biliyorum. Hırsızın suçu çoktur. Zitko, eğer hafızam beni yanıltmıyorsa, meclis üyesi ve o zamanki milletvekili Frantiek Brendl’in de Bay Hruka’nın eşiyle birlikte komisyonda yer aldığını söyledi.

Brendl, yargıcın yeni bir fasılaya ihtiyacı olacağını düşünecek bir aptal değilim. KDU-SL’in karşı temsilcisi Vt Ulrych de aynı şekilde düşünüyor. Son olarak, Vt Ulrych, belediye başkanının sekreterinin kişisel sorumluluğunun gün ışığına çıkarıldığını ve daire başkanı olan astlarının şu anda kamu sözleşmelerini ve diğer paraları etkilediğinden şüphelenildiğini söyledi.

Bu kadar üst düzey bir memurun görevden alınmasının hiç de kolay bir iş olmadığını da eklemek gerekir. Ve politikacıların bu işe karışmayacağı gerçeğiyle de yüzleşmeniz gerekiyor. Örnek olarak raporun sekreterinin savcının yardımıyla uzun yıllar mücadele ettiği ve sonunda davayı kazandığı Amberka olayını kullanabilirler. Belediye binası aptalca karanlığı dağıtmaya çalışıyordu.

Zor, üzerinde çalışılması gerekiyor ama en azından denemeliyiz. Brendl, belediye binasını 21. yüzyıla getirmesi gereken değişikliklerin bununla ilgili olduğunu ekledi.

Yasaya göre belediye sekreteri yalnızca bölge meclisi tarafından görevden alınabiliyor. Bu bağlamda Vali Martin Netolicky’nin görüşü çok ilginç. Sekreterin politikacılara saldırma çabalarını bir bakıma takip ediyorum. Tarikatın birinci katibinin, tarikattan başka kimsenin sorumlu olmadığını vurgulamak gerekir. Vali, sekreterin bundan muaf tutulamayacağını söyledi.

Ancak görünen o ki Michal Zitek’in ayrılışı gündemde değil. Şu anda kendi deyimiyle ANO hareketinden Belediye Başkanı Jan Nadrchal ve muhalefetteki ODS de bu sürecin bitmesini istemiyor. Eğer masada görevden alınmak için net nedenlerimiz olsaydı, bölgesel konseyin harekete geçeceğini düşünüyorum. Ama henüz onları orada bulamadık. Ancak gidişatın değişmesi gerektiği ortada ve ilk adımları atıyoruz. Michal Zitek’e gelince, ankete göre onun olması oldukça muhtemel, onun için açık, sözleşmeyi imzalamış. Ancak Haas, en azından bu temsilcileri onurlandırması ve geçmişte olması gerektiği gibi davrandığını kanıtlaması gerektiğini söyledi.

Ben Michal Zitko’yum ve değişimimden korkmuyorum. Ona göre zamanında yaşamak gerekir. Bu davanın bizim için bir sorun olduğunu anlıyorum. Bu durumdan hiç memnun değilim ve üzgünüm. Öte yandan, eğer birisi bana köpek kafası koymak isterse, o zaman tamam, ama bu konuyu yüz yüze konuşmayı tercih ederim. Nerede hata yapmalıydım, nerede kontrol edilebilirdi? Zitko, tartışmadaki tüm argümanları dinleyeceğim, hiçbir zaman sorumluluğumdan kaçmadım, diye ekledi.