ANO, Pardubice belediyesinin davası nedeniyle Charvát ve Drenko’yu hareketten ihraç etti

Becayiş

New member
Babiš, ANO hareketinin eski üyeleri Charvát ve Drenko’nun artık tüm görevlerinden istifa edeceklerine kesinlikle inandığını söyledi.

Muhalefetteki ODS ayrıca Pazartesi günkü meclis toplantısında Martin Charvát’ın belediye meclisinden çıkarılmasını teklif etmek istiyor. ODS Pardubice Bölgesel Birliği başkanı Ondřej Tichý Çarşamba günü yaptığı açıklamada, ODS’nin diğer şeylerin yanı sıra eski belediye başkanı Charvát’ın Pardubice Su İşleri ve Kanalizasyon Şirketi yönetim kurulundan görevden alınmasını teklif etmeyi planladığını söyledi.

Yurttaş Demokratlar ayrıca Pardubice Kent Konseyi’nden, Pardubice Şehri’nin tek sahibi olduğu şirketlerin yasal ve kontrol organlarından tüm suçlananların uzaklaştırılmasını talep ediyor.

Babiš, ANO hareketinin iki üyesinin ihraç edilmesinin yanı sıra, Pardubice organizasyonunda bir denetim yapılacağını ve bölgesel organizasyonda olağanüstü bir toplantı yapılacağını söyledi. Babiš, daha önce örneğin Brno örgütünde olduğu gibi Pardubice hücresinin dağılmasını beklemiyor.

ANO’nun bölgesel başkan vekili Jiří Rejda, “Maalesef ANO hareketinde üyeliğin askıya alınması diye bir şey yok, bu nedenle meslektaşları Charvát ve Drenko ihraç edildi” dedi. Ancak kendisine göre, gelecekte suçlamalardan aklanmaları halinde ihraç kararının geri çekilmesi ihtimali de var. Ayrıca sanıklar arasında hareketin başka bir üyesinin bulunduğunu da bilmiyor. Rejda’ya göre, bölge başkanlığı davayla ilgili tüm bilgileri yakın gelecekte öğrenmek istiyor ve bölgesel meclisin Aralık ayı başında yapılması gerekiyor. Bölgesel örgüt yakın zamanda yeni bir başkan seçti; bu başkan şu anki belediye başkan yardımcısı Jan Hrabal’dı. Ancak bunun yine de hareketin başkanlığı tarafından onaylanması gerekiyor.

Baskın devam etti

Suçlu soruşturmacılar Salı gününden bu yana Pardubice belediyesine, çok sayıda şirkete ve politikacıların evlerine müdahale etti.

“Belediye başkanı ve belediye başkan yardımcılığının mühürleri zaten açıldı. Dedektifler bütün gece buradaydı, yakında bitecek gibi görünüyor. Mülk ve Yatırımlar Dairesi’nin bir sonraki binasında muhtemelen daha uzun sürecek, her yerde farklı bir polis ekibi var” dedi belediye sekreteri Michal Zitko bu sabah.

Ona göre polis memurları elektronik ve kağıt formdaki bilgileri aldı. Belediye Başkanı Jan Nadrchal (ANO) ve yardımcısı Jakub Rychtecký (Žijeme Pardubice/SOCDEM) bu öğleden sonra yurtdışındaki bir iş gezisinden dönecekler.

Denetleyici savcı Aděla Rosůlek, sanığın gözaltına alınmasına yönelik olası önerilere bugün akşam geç saatlerde karar verecek.

Polis bilgi almak için Pardubice şehrinin Hizmetleri şirketine de geldi. Şirket sözcüsü Klára Sýkorová, “Verileri kopyalıyorlar, biz de onlara her türlü işbirliğini sağlıyoruz” dedi. İddiaya göre teknik nedenlerden dolayı polis müdahalesinin de devam ettiği bir diğer şehir şirketi olan Pardubice Kalkınma Fonu binası bugün kapalı.

Davanın ana aktörleri, suç soruşturmacıları tarafından şu anda sorgulanmakta oldukları Hradec Králové’deki polis merkezine götürüldü.

Basında çıkan bilgilere göre, eski belediye başkanı Martin Charvát, mevcut meclis üyesi, yönetim kurulu üyesi ve Pardubice Kalkınma Fonu’nun eski yöneticisi, bugün olağanüstü bir toplantıda ANO hareketinden ihraç edilmesine karar verilen gözaltına alınanlar arasında yer alıyor. ANO hareketinin başkanı Andrej Babiš kongre öncesinde Çek Televizyonuna “Bay Charvát benim için büyük bir hayal kırıklığı” dedi. Deník N.’ye, “Elbette herhangi bir koşul bilmiyorum ama polisin bazı delillere dayanarak hareket ettiğini varsayıyorum” diye ekledi.

Benzer şekilde hareket, polise göre davaya müdahil olan başka bir parti üyesi olan ve Pardubice Belediye Kalkınma Fonu yönetim kurulu başkan yardımcısı Michal Drenko’ya da karşı çıktı. Hem Charvát hem de Drenko geçmişte ODS’nin üyeleriydi. Eski başbakan Çarşamba günü Deník N’ye “Bize gelen bu Odésak’ları kontrol etmedik” dedi.

Babiš, ODS’nin kanında yolsuzluk olduğuna inanıyor

Daha sonra ANO hareketine geçen Yurttaş Demokratların eski üyeleriyle bağlantılı olarak Babiš, Brno-střed bölgesinin eski belediye başkan yardımcısı ve meclis üyesi Jiří Švachula’dan bahsetti; kendisi daha önce mahkeme tarafından yetkisiz olarak 9,5 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Belediye binasındaki kamu sözleşmelerinin manipülasyonuyla ilgili Stoka davası. Eski başbakan, “ODS’nin DNA’sında yolsuzluk var” dedi. Ancak ona göre ANO hareketi davalarını güçlü bir şekilde çözüyor. “Yolsuzluktan nefret ediyorum” dedi.

Polis, Pardubice belediyesi ve şehrin kurduğu şirketler tarafından duyurulan kamu sözleşmelerini manipüle ettiğinden şüphelenilen 19 kişi ve iki şirket hakkında suç duyurusunda bulundu. Yetkili, bu kişilerin başkasının mülkünü yönetme, bir kamu ihalesi verirken avantaj pazarlığı yapma, rüşvet alma, rüşvet verme ve bir yetkilinin yetkisini kötüye kullanma konusunda görevi ihlal ettiğinden şüpheleniyor.

Medyaya göre Pardubice davasında gözaltına alınanlar arasında eski belediye başkan yardımcısı ve Pardubice Kalkınma Fonu denetim kurulu üyesi Helena Dvořáčková, SPD’nin şu anki temsilcisi, eski ANO temsilcisi, Bölgesel Ekonomi Odası müdürü Josef Koprivňanský da vardı. Pardubice Şehir Hizmetleri yönetim kurulu başkan yardımcısı Aleš Kopecký veya fon yönetim kurulu başkanı Pavel Akşam yemeği yemedi.

MF DNES’e göre şehirden 64 milyon kron karşılığında 87 sözleşme kazanan müdahaleyle bağlantılı olarak Instal Hanousek şirketinin de adı geçiyor. Bunun yanında polis, Porr inşaat şirketinin Hradec Králové ve Prag’daki ofislerine yoğunlaştı.Şirket, Pardubice için yazlık stadyumu yeniden inşa ediyordu ve şu anda yakınlarda bir otopark inşa ediyor. Belediye ve şehir şirketlerindeki durum nedeniyle ANO hareketinin bölge başkanlığı bu öğleden sonra toplanacak.

Yıllara kadar hapisle karşı karşıya

Mahkumiyet halinde mallarına el konulmasından para cezasına, faaliyet yasağından hapis cezasına kadar çeşitli yaptırımlarla karşı karşıya kalıyorlar. Kamuya açık bir yarışma ve açık artırma sırasında, bir kamu ihalesinin verilmesinde avantaj pazarlığı yapmakla suçlanan kişi için en yüksek ceza risk altındadır. Orada mahkeme ikinci paragrafı kullanarak sanığa iki yıldan sekiz yıla kadar hapis cezası verebilir.

Ancak Pardubice ahtapot davasından sorumlu savcı dördüncü paragrafı ekledi. Maddi veya başka bir menfaati kabul eden veya vaat edilen ve memur olarak böyle bir eylemde bulunan herkesin üç yıldan on yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacağı belirtiliyor. Aynı oran, bir memurun yetkisini kötüye kullanan sanık için de geçerlidir.

Bazı aktörlerin birden fazla suçla suçlanacağı açıktır. Derhal cezalandırma durumunda, yani birden fazla suça ilişkin ortak yargılama durumunda, ceza en katı düzenlemeye göre verilir.