2018 yazında geniş büyüme ve hafif artan fiyatlar ile düşük maliyetli havayolları

celikci

New member
2018 yaz sezonunda, Almanya’daki düşük maliyetli havayollarının önemli ölçüde genişlemesiyle birlikte, ucuz uçak bileti fiyatları yeniden bir miktar artışla birlikte durgunlaşıyor. Eurowings ve Easyjet, müflis Air Berlin’den çok sayıda uçak ve güzergahı devralarak ağlarını genişletti ve Ryanair şimdi Frankfurt Havalimanı’nı Almanya’daki en büyük üslerinden biri haline getirdi. Yüzde 48 ile Eurowings, Almanya’da hala pazar lideri. Rakip Ryanair yaklaşık yüzde 19 ile onu takip ediyor, ancak şimdi Eurowings’teki 390 rotaya kıyasla 305 rotaya sahip. Yeni konseptler ve uçak modelleri sayesinde Avrupa’dan denizaşırı ülkelere olan tedarik de önemli ölçüde artıyor. Buradaki öncü, 2018 yazında teklifini Kuzey Amerika ve Asya’ya yüzde 50 genişleten Norveç havayolu şirketidir. Bu sonuçlar, Alman Havacılık ve Uzay Merkezi’nin (DLR) yakın zamanda yayınlanan “Low Cost Monitor 2/2018” raporunda yer almaktadır. Rapor 2006 yılından bu yana ilkbahar ve sonbahar aylarında yayımlanmaktadır.


Almanya’dan haftada 6750 kalkış




Köln’deki DLR Havaalanları ve Hava Trafiği Enstitüsü’nden Dr. Peter Berster, “Almanya’da pazar lideri olarak Eurowings, sunulan uçuş sayısını bir önceki yıla göre yüzde 25 artırarak haftada 3.200 kalkışa çıkarmayı başardı” diyor. “Genel olarak, yüzde 35’i yeni gelenlerle haftada 6.750 kalkış rekoru kırdık. Ryanair’in 1.269 uçuşu var ve Easyjet’in haftada 1.095 uçuşu var.” Bu arada, Almanya’dan ucuz hava yolculuğunun 926 rotası var. Bir önceki yıla göre daha fazla 124 rota daha. Güzergahların genişletilmesi, büyük ölçüde Frankfurt’taki Ryanair ve Münih’teki Eurowings üslerinin genişletilmesinden kaynaklanmaktadır. İspanya, Yunanistan veya İtalya’da varış noktası olan yolcular bundan özellikle faydalanacaktır. Düşük maliyetli segmentin Alman havalimanlarından gelen hava trafiğindeki payı, 2017 yazında yüzde 25 iken şimdi yüzde 32 civarında. Burada da büyüme açıkça görülüyor.


Ortalama olarak fiyatlar biraz artacak, Ryanair daha ucuz olacak



Peter Berster, “Yükselen petrol fiyatı, düşük maliyetli havayolları için önceki yıla göre hafif fiyat artışlarına yol açıyor” diye açıklıyor. “2017 sonbaharında 35 ila 97 avro ve 2016 sonbaharında 40 ila 105 avro olan fiyat aralığı, bu sonbaharda 38 ila 100 avro civarında.” Sadece Ryanair’de analizden sonra bir fiyat indirimi var, ancak burada el bagajı düzenlemeleri değişti, böylece artık on kilogram ücretsiz değil, yalnızca küçük bir el çantası ücretsiz olarak taşınıyor. Berster, “Böylece Ryanair fiyatları geçen yıla göre yeniden düşürdü ve büyük havalimanlarında artan mevcudiyetine rağmen bilet fiyatlarının düşme eğilimini sürdürdü” diyor. Verilen fiyat aralığı, Almanya’nın en önemli düşük maliyetli havayolları olan Eurowings, Ryanair, Easyjet ve Wizz tarafından işletilen temsili bir güzergah seçimi için ortalama brüt ücretleri özetlemektedir. Ortalama fiyatlar, Düşük Maliyet Monitörü’nde bir günden üç aya kadar çeşitli ön rezervasyon dönemlerine göre belirlenir.


Düsseldorf birinci sırada



Lokasyonlar açısından, Düsseldorf’taki büyük havalimanındaki ucuz uçuş tekliflerindeki artış etkileyici. Berster, “Tekliflerdeki güçlü artış nedeniyle, özellikle Eurowings tarafından, Düsseldorf’tan haftada 1.000’den fazla kalkış yapılıyor ve bu nedenle en düşük maliyetli tekliflere sahip bir numaralı Alman havalimanı.” Almanya’nın en işlek havalimanı olan Frankfurt, geleneksel tarifeli hizmetlerdeki farklı merkez işlevi ve bazen tamamen kullanılan kapasitesi nedeniyle 2018 yaz uçuş programında düşük maliyetli segmentte yalnızca ikincil bir rol oynuyor,” diye devam ediyor Berster. Avrupa çapında, Barselona, Londra ve Dublin’deki havalimanları, Vueling, Easyjet ve Ryanair şirketlerinin çok sayıda teklifi nedeniyle en geniş düşük maliyetli trafik yelpazesine sahiptir.

Düşük maliyetli havayollarının Avrupa içinde ve dışında artan trafiği

Almanya’dan, Avrupa’dan ve denizaşırı ülkelerden haftalık düşük maliyetli havayollarının sayısı 2018 yazında bir kez daha önemli ölçüde arttı.



Kredi:

DLR (CC BY 3.0)


Avrupa’dan dünyaya ucuz



Norveç ve Eurowings, ucuz uzun mesafe uçak bileti çeşitlerini genişletiyor. İskandinav düşük maliyetli havayolu, kıtalararası uçuş yelpazesini bir önceki yıla göre yüzde 50 artırdı. Londra, Paris, Kopenhag ve Stockholm’deki büyük havaalanlarında, klasik ittifak havayollarının yolcularının reklamı bu şekilde yapılır. Daha yakın zamanda, Air France ile doğrudan rekabet olmasına rağmen, Roma ve Madrid Avrupa’daki ana kalkış noktaları listesine eklendi. Hedefler, örneğin Kuzey Amerika’da New York, Los Angeles, Fort Lauderdale ve Oakland ve Asya’da Bangkok’tur. Bununla birlikte, modern, daha küçük uçaklarla, artık Atlantik’in her iki yakasındaki Avrupa’daki Edinburgh veya ABD’deki Providence gibi ikincil havaalanlarına da hizmet verilmektedir. Toplamda, Norveç, 2018 yazında Avrupa’dan Kuzey Amerika ve Asya’ya 57 rotada düşük maliyetli bağlantılar sunuyor. Eurowings, Düsseldorf ve Münih’te yoğun bir şekilde yer alıyor, ancak Köln’den uzun mesafeli trafikten çekilmek istiyor.

Ryanair ve Easyjet, Avrupa genelinde pazar liderliklerini genişletmeye devam ediyor. Ryanair şu anda kıtada haftada 15.000’den fazla kalkış gerçekleştiriyor ve bunu yaklaşık 12.550 kalkış ile Easyjet takip ediyor. Ryanair yaklaşık 200 rota eklerken, Easyjet 2018 yazında ağını 140 rota artırdı. Avrupa’daki düşük maliyetli havayolları arasındaki rekabet nispeten düşük. İki veya daha fazla operatörün uçtuğu 1.400’den fazla rota var. Hizmetlerin genişlemesiyle başa çıkabilmek için Ryanair, geçen yıla göre yüzde on artışla 189 koltuklu 440’tan fazla Boeing 737 uçağından oluşan standart bir filoya sahip. Easyjet, aynı dönemde tüm filosunu yaklaşık yüzde on artırarak 312 uçağa çıkardı. Norveç ayrıca kendi uçak filosunu genişletti. Boeing 737 tipi yaklaşık 120 uçağa ek olarak, Asya ve Amerika’ya kıtalararası trafikte kullanılan modern uzun mesafeli model Boeing 787’nin yaklaşık 30 uçağı da buna dahildir. Ayrıca, Boeing 737’nin özellikle küçük havalimanlarından kıtalar arası bağlantılara olanak sağlayan uzun mesafeli bir versiyonu olan yaklaşık on Boeing 737Max8 uçağı da olacak.

Diyagram: Düşük maliyetli havayollarının rekabet durumu


düşük maliyetli havayollarının rekabetçi durumu

Avrupa genelinde artan rekabete rağmen, çoğu rotada yalnızca bir düşük maliyetli sağlayıcı vardır.



Kredi:

DLR (CC BY 3.0)


Düşük maliyetli ve geleneksel tarifeli uçuş operasyonları



Havayolları genellikle düşük maliyetli tekliflerini çok farklı şekilde tasarlar. Sonuç olarak, düşük maliyetli pazar segmenti için yalnızca birkaç net sınırlama kriteri tanımlanabilir: örneğin, düşük bir fiyat ve genel mevcudiyeti veya İnternet üzerinden doğrudan satış. Havayollarının iş modellerini karıştırma eğilimi giderek daha belirgin hale geliyor. Ryanair ayrıca büyük havalimanlarında giderek daha aktif hale gelir ve ek paketler satarak premium müşterilere hitap etmeye çalışırken, charter taşıyıcıları ve yerleşik havayolları, yan kuruluşlar veya kendi teklifleri aracılığıyla düşük maliyetli uçuş teklifleri için pazara giderek daha fazla müdahale ediyor. Almanya’da Lufthansa, Frankfurt ve Münih’teki ana havalimanlarına gidiş ve dönüş iç hat ve Avrupa uçuşlarını yan kuruluş Eurowings’e devretti. Bahsedilen çalışmanın sonuçları, Temmuz 2018’deki bir referans haftasındaki verilere dayanmaktadır.